Weging waterbelang bij ruimtelijke plannen
De weging van het waterbelang is een proces dat ervoor zorgt dat bij alle ruimtelijke plannen de waterhuishouding voldoende toekomstbestendig is ingericht en aspecten als waterveiligheid en een goede waterkwaliteit geborgd zijn. De weging van het waterbelang is verplicht voor alle overheden die ruimtelijke plannen ontwikkelen of hierover besluiten.
Het Omgevingsplan van de gemeente en de Waterschapsverordening (U verlaat deze site) bepalen welke randvoorwaarden en zorgplichten gelden voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. Voor uw ruimtelijke plan kunt u in het omgevingsloket(U verlaat deze site) bij (U verlaat deze site) bij regels op de kaart bekijken welke regels er specifiek gelden op uw locatie en voor uw plan. Indien nodig kunt u de gemeente verzoeken om het Omgevingsplan aan te passen. Daarbij zal de gemeente de waterbelangen opnieuw moeten afwegen. Hiervoor overlegt de gemeente met de waterbeheerder. Meestal is dit het waterschap, soms Rijkswaterstaat of de provincie.
Wateradvies en Omgevingstafel
Het waterschap denkt graag zo vroeg mogelijk mee over uw ruimtelijke plan en bepaalt of het plan voldoende rekening houdt met de verschillende waterbelangen. Dit voorkomt dat achteraf zaken moeten worden aangepast. Wij geven vervolgens een wateradvies waarin de specifieke waterbelangen staan vermeld, waar u rekening mee moet houden. Op basis hiervan kunt u uw plan verder uitwerken richting de eventueel benodigde vergunningsaanvraag.
Indien nodig zal de gemeente een Omgevingstafel organiseren waarbij alle belanghebbenden partijen worden uitgenodigd om af te stemmen over uw plan. Daarmee weet u vanaf het begin van de planvorming waar u allemaal rekening mee moet houden. Hiervoor kunt u contact opnemen met de betreffende gemeente.
Vraag een gratis wateradvies aan
Wilt u een gratis wateradvies aanvragen? Bel dan met onze klantenservice op 0900 93 94 (normale belkosten) en vraag naar een planadviseur. U kunt uw plan ook mailen (U verlaat deze site).
Voorwaarden
Een ruimtelijk plan dient vergezeld te gaan van een gemotiveerde afweging van de waterbelangen. In deze afweging worden de gevolgen van het plan voor het beheer van het watersysteem aangegeven en de benodigde maatregelen bepaald voor een toekomstbestendige waterhuishouding, waarin onder andere aspecten als waterveiligheid en een goede waterkwaliteit geborgd zijn.
De gemeente beoordeelt deze afweging indien er aanpassingen nodig zijn in het Omgevingsplan en stemt hierover af het met waterschap. Het waterschap beoordeelt deze afweging bij de aanvraag van de Omgevingsvergunning.
Stappen
- Het waterschap beoordeelt uw plan. Houdt het genoeg rekening met ons waterbeleid en de waterbelangen? Wij geven advies en maken afspraken met u. Eventueel organiseert de gemeente vooraf een Omgevingstafel voor de ontwikkeling van uw plan met alle belanghebbenden. U kunt dit navragen bij de betreffende gemeente.
- U weegt zelf de wateraspecten af. U motiveert schriftelijk de gevolgen voor het waterbeheer en de benodigde maatregelen van het ruimtelijke plan. De gemeente weegt de waterbelangen af indien het Omgevingsplan dient te worden aangepast en stemt hierover af met het waterschap.
- Vaak gaat u nu een vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld voor een aanpassing van een oever. Waternet controleert of uw plannen voldoen aan de regels van het waterschap. Deze regels staan in de Waterschapsverordening (U verlaat deze site) en de daarbij behorende Leidraad ontwerp nieuwe infrastructuur water.
- Is het project afgerond? Dan draagt de gemeente of de aannemer het beheer en onderhoud over aan het waterschap overeenkomstig de afspraken in de vergunning.