Zuiverende Grachten in Spoorpark
De waterkwaliteit in de Sloterplas en de waterwegen eromheen is een punt van zorg. Er zijn te weinig (verschillende) waterplanten en -diertjes. Het is bekend dat waterplanten een zuiverende werking hebben. In Spoorpark Zuid hebben we natuurvriendelijke oevers aangelegd en onderzoeken we de komende jaren of de (onder)waterplanten zich goed ontwikkelen en wat het effect is op de waterkwaliteit.
Spoorpark Zuid
In juli 2024 werd het nieuwe Spoorpark Zuid officieel geopend. Spoorpark Zuid heeft een natuurspeeltuin, een speeleiland met waterpomp en nieuwe wandelpaden langs het water. Naast de natuurvriendelijke oevers zijn er ook bruggen, vlonders én schuilplekken voor dieren zoals ijsvogels en marters.
Een kijkje onder water
Bezoekers kunnen in het Spoorpark ook een kijkje onder water nemen bij het informatiebord van het waterschap. Op dit bord staat een zuiverende gracht met de dieren en planten die boven en onder het water leven. Daarnaast kun je de podcast over de zuiverende gracht luisteren, gewoon thuis op de bank OF terwijl je een rondje in het park loopt. Laat je meenemen in de planten en de dierenwereld die normaal verborgen blijft! LINK naar podcast.
Luister de podwalk over de zuiverende gracht in het Spoorpark.
Waarom Zuiverende Grachten?
Het water in de Sloterplas en de waterwegen eromheen zijn van onvoldoende kwaliteit. Hierdoor zijn er weinig (soorten) waterplanten en waterdiertjes. Waterplanten hebben een zuiverende werking. Ze nemen ammonium, nitraat, fosfaat en andere voedingstoffen op uit het water waardoor het water helder en gezond blijft. Met het proefproject Zuiverende Grachten onderzoeken we of onderwaterplanten in het nieuwe ondiepe deel kunnen groeien en op welke manier het betaalbaar is. Als het proefproject een succes is, willen we meer Zuiverende Grachten aanleggen in Amsterdam.
De komende jaren zullen er op meerdere plekken rondom de Sloterplas natuurvriendelijke oevers worden aangelegd. Dit is een van de maatregelen vanuit het Kaderrichtlijn Water (KRW) programma, gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit in en om de Sloterplas.
Wat is een natuurvriendelijke oever?
Een natuurvriendelijke oever gaat geleidelijk over van water naar land. Planten en dieren kunnen zich dan makkelijker tussen het water en de oever verplaatsen. Op de drassige bodem en in het ondiepe water groeien veel oever- en onderwaterplanten. Dat is belangrijk voor vissen, vogels, amfibieën zoals kikkers en padden, insecten en kleine zoogdieren. Hoe meer de natuur haar gang kan gaan, hoe beter de kwaliteit van het water. Het water ziet er dan ook helder uit.
Een natuurvriendelijke oever kan worden opgebouwd uit verschillende plantensoorten. Hiermee worden verschillende zones gemaakt. Op de droge oever kunnen land- en oeverbeplanting groeien, in het ondiepe water moerasplanten en riet, terwijl in het diepere water waterplanten kunnen groeien. Veel verschillende soorten planten in een natuurvriendelijke oever maakt dat het groen beter bestand is tegen extreem weer.
Wat kun je zelf doen?
Samen zorgen we voor een leefbare stad voor mens en dier. Je kan zelf ook veel doen om de waterkwaliteit te verbeteren:
- Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin of op het balkon.
- Haal tegels uit je tuin en plant groen zodat regenwater in de grond kan zakken.
- Hondenpoep is schadelijk voor de waterkwaliteit, gooi hondenpoepzakjes in de prullenbak.
- Was je auto in de wasstraat en zodat er geen zeep, olie- of rubberresten via de straatput in het water komen.
- Poep of plas niet in het water. Maak gebruik van een toilet en zwemluiers voor de allerkleinsten.
- Gooi afval in de afvalbakken of neem het mee.
- Voer geen eenden of andere dieren. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en voor de dieren.
Subsidie van provincie Noord-Holland
De aanleg van de natuurvriendelijke oevers ontvangt subsidie van provincie Noord-Holland.