Waterbodemsanering Kostverlorenvaart, deel Wittenkade
We maken de waterbodem schoon! Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt in de Kostverlorenvaart, deel de Wittenkade aan een goede waterkwaliteit. Dat is goed voor planten en dieren in het water. Door industrie van vroeger is de waterbodem vervuild met teer, zware metalen en andere vervuilende stoffen. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar wel voor planten en dieren die in het water leven. De werkzaamheden zijn januari 2025 afgerond
Waarom maken we de waterbodem schoon?
Langs de Wittenkade zat vroeger veel (scheeps)industrie. Vervuilende stoffen kwamen in het water terecht. Door de waterbodem schoon te maken verbeteren we de waterkwaliteit en dat is goed voor planten en dieren in het water.
Waar maken we de waterbodem schoon?
We maken de waterbodem van de Kostverlorenvaart schoon in het deel van de Wittenkade:
Planning
Februari 2023 t/m juni 2023 | Aanvullend Onderzoek waterbodem |
Najaar 2023 | Opstellen saneringsplan |
Najaar 2023 | Plan van aanpak ter besluitvorming algemeen bestuur waterschap |
December 2023 / januari 2024 | Publicatie saneringsplan |
18 november 2024 t/m 17 januari 2025 | Uitvoering |
Werkzaamheden afgerond januari 2025
Naast het vervuilde slib hebben we ook zo’n 250 ton puin van de bodem gehaald en afgevoerd. Een flinke schoonmaakklus die zeker bijdraagt aan een verbetering van de waterkwaliteit.
Bekijk in onderstaande video waar de vervuiling vandaan komt, welke grachten we de komende jaren nog gaan aanpakken, en wat er met het slib gebeurt. Mét een leuke bijrol voor de zeearend.
You can't view this video because tracking cookies have been disabled. Read more on the privacy & cookies page.
Hoe wordt de waterbodem schoongemaakt?
We baggeren de bodem van de vaart met een kraan op een ponton in het water. De kraan schept de sliblaag weg. Soms is het nodig ook het bovenste deel van de vaste bodem, de veenlaag, weg te scheppen. Wanneer baggeren een te hoog risico geeft voor de stabiliteit van de kademuren, worden de werkzaamheden aangepast.
Wat merkt de omgeving van de werkzaamheden?
Woont u aan de Wittenkade, dan merkt u weinig van de werkzaamheden. De werkzaamheden vinden plaats vanaf pontons in het water. Er is daarom geen verkeersoverlast langs de kade. Het baggeren zorgt mogelijk wel voor enige geluids- en geuroverlast. Om die reden plannen wij de werkzaamheden in de wintermaanden.
Wat merk ik ervan als woonbootbewoner?
Ook onder de woonboten zit vervuild slib. Wij willen daarom ook daar de waterbodem schoonmaken. Woont u in een woonboot? Dan zijn er afspraken met u gemaakt over het tijdelijk verplaatsen van uw woonboot zodat we ook daar het vervuilde slib kunnen weghalen. Is dit niet het geval? Stuur dan een mail naar [email protected] (U verlaat deze site)
Wat merk ik ervan als eigenaar van een pleziervaartuig?
Heeft u een pleziervaartuig langs de kademuur aangemeerd liggen, dan is het nodig deze tijdens de werkzaamheden te verplaatsen. Wij informeren de buurt ruim van tevoren wanneer de boten tijdelijk moeten worden verplaatst.
Is deze vervuiling schadelijk voor de gezondheid?
De verontreinigde waterbodem heeft geen directe gevolgen voor de gezondheid, maar het is beter om contact te vermijden.
Kan ik zwemmen in het water van de Wittenkade?
De waterbodem is in dit gebied verontreinigd. Mensen kunnen tijdens het zwemmen de bodem omwoelen, vooral op plekken waar het minder diep is. Schadelijke stoffen uit de bodem kunnen zo in het water terechtkomen. En zwemmers kunnen in aanraking komen met verontreinigd bodemslib. Bijvoorbeeld doordat het slib in contact komt met de huid, of door het per ongeluk inslikken van water. Dit kan negatieve effecten hebben op de gezondheid.
De kanalen zijn bovendien geen aangewezen zwemwater waardoor de waterkwaliteit niet regelmatig wordt gecontroleerd op microbiële verontreiniging. In niet-gecontroleerd water is de kans groter dat zwemmers met ziekteverwekkers (virussen, bacteriën of parasieten) of blauwalg in aanraking komen.