Vervolg onderzoek naar luwtestructuren in de Loosdrechtse Plassen
Dit voorjaar onderzoekt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen met Tijhuis ingenieurs waar zij mogelijk luwtestructuren kunnen plaatsen in de Loosdrechtse plassen en welke luwtestructuren op welke plek het beste zijn. Luwtestructuren kunnen rietkragen of palenrijen zijn. Deze zorgen voor minder golfslag en minder opwerveling van slib. Op luwe plekken kunnen waterplanten zich makkelijker vestigen en groeien. Waterplanten zijn nodig voor een goede (ecologische) kwaliteit van het watersysteem.
Uit eerder onderzoek bleek dat voor de ontwikkeling van waterplanten ondiepere zones het meest kansrijk zijn, bijvoorbeeld langs de randen van de plassen en eilanden of plekken waar eerder nog rietkragen stonden. Het ingenieursbureau gaat nu in opdracht van het waterschap verdiepend onderzoeken waar luwtestructuren kunnen worden aangelegd en welk soort luwtestructuren het meest kansrijk zijn.
Het is mogelijk dat u medewerkers van Tijhuis Ingenieurs in de omgeving metingen ziet verrichten. Dat hoeft nog niets te zeggen over de locaties van de luwtestructuren. Zodra duidelijk is wat de meest kansrijke aanpak is en wat dit betekent wordt de omgeving hierbij betrokken. De verwachting is dat het onderzoek dit najaar wordt afgerond.
Het water in de Oostelijke Vechtplassen is bijna overal te voedselrijk. Dit betekent dat de fosfaatbelasting groter is dan het watersysteem aan kan. Prima omstandigheden voor algen die hard groeien en het water troebel maken. Hierdoor krijgen waterplanten te weinig licht en sterven af, en dat gaat dan weer ten koste van kleine waterbeestjes en vissen. In de Loosdrechtse plassen is ook de opwerveling van slib een oorzaak van te troebel water. Door de maatregelen die worden genomen om de fosfaatbelasting en opwerveling van slib te verminderen ontstaan weer kansen voor de vestiging en ontwikkeling van waterplanten.
Voor meer informatie ga naar Zwevend slib - Aanpak Oostelijke Vechtplassen (U verlaat deze site)