Vragen en antwoorden over dijkverbeteringen in de Rondehoep
Hieronder staan de antwoorden op de vragen die zijn gesteld tijdens de online bewonersavond op 26 mei 2021.
- Hoe hoog wordt de dijk verhoogd?
Op dit moment kunnen we nog niet zeggen waar precies, hoe hoog en welke stabiliteitsproblemen we gaan aanpakken voor de verschillende dijktrajecten in de Rondehoep. De onderzoeken naar hoogte en stabiliteit en de bijbehorende berekeningen lopen nog op dit moment. Zodra deze resultaten verwerkt zijn in de Nota van Uitgangspunten (NvU) en deze NvU door het bestuur van het Waterschap AGV is goedgekeurd, kunnen we daar meer duidelijkheid over geven.
- De dijk loopt in mijn achtertuin en ik wil graag de oever(beschoeiing) opknappen, waar kan ik rekening mee houden?
Omdat we nog aan het begin staan van het dijkverbeteringsproces is het nog niet duidelijk welke maatregelen we gaan treffen. Om te voorkomen dat er zaken opgeknapt worden die de aanstaande dijkverbetering raken en mogelijk verwijderd moeten worden, is het zonde van de investering. Als u plannen heeft wil ik u vragen om contact op te zoeken met de Omgevingsmanager om te beoordelen en af te wegen of er raakvlakken zijn met de aanstaande dijkverbetering. Het kan daardoor zijn dat het iets langer duurt voordat de oever wordt opgeknapt. - Kan Waternet iets doen aan de hoge snelheden van het verkeer op de dijken in de Rondehoep? Veel bewoners ondervinden hier last van. Hoe breed wordt de weg na de dijkverbetering? Er is recentelijk een enorme toename van pakketdiensten ontstaan vanwege de toename in internet-aankopen en bestellingen. Wat kan Waternet hier aan doen om verbetering aan te brengen in deze situatie?
De aanleg en het beheer van de wegen is een taak van de Gemeente Ouder-Amstel. Waternet begrijpt dat er veel zorgen zijn bij de bewoners over de toename in verkeer en de hoge snelheden van gemotoriseerde voertuigen.
Omwille van de Dijkverbeteringen, is Waternet in gesprek met de gemeente Ouder-Amstel. De zorgen die er vanuit de bewoners speelt t.a.v. het gebruik en beheer van de weg in de polder zullen dan ook meegenomen worden. De dijkverbetering biedt gelegenheid om in gesprek te gaan met de Gemeente over haar visie over de gewenste invulling en gebruik van het wegdek in de polder. - Vanuit de polder is er al lange tijd de wens om glasvezel internet te installeren. Nu er dijkverbeteringen en de Noodinlaat gepland staan, is de vraag wat kan Waternet doen om ervoor te zorgen dat er een glasvezel kabel aangelegd wordt in de Rondehoep? (Deze vraag geldt ook voor het verbeteren en vernieuwen van de elektriciteitstoevoer.)
Voor zowel de Noodinlaat als de Dijkverbeteringen in de Rondehoep is er een Kabels & Leidingen coördinator aangesteld. Hij onderhoudt contacten met de verschillende netbeheerders. De wens voor de aanleg van een glasvezel verbinding alsmede de aanleg van een verbeterde elektriciteitstoevoer zijn onderwerpen die Waternet meeneemt in haar gesprekken met de netbeheerders. Het behoort niet tot de taken van Waternet, maar deze wensen kunne als ‘meekoppelkans’ aangedragen worden bij de netbeheerders. - Is het mogelijk om een stuk grond van de dijk in bruikleen van het waterschap te nemen? De bewoners willen graag de bermen van de dijk verfraaien en zorgdragen voor het onderhoud daarvan.
Het sluiten van een bruikleenovereenkomst tussen bewoners en het waterschap AGV is mogelijk. Dit kan alleen voor de delen die in eigendom zijn bij het waterschap. Het is echter wel noodzakelijk om hierin duidelijk afspraken te maken over beheer en onderhoud tussen het waterschap en de bewoners. In de fase waarin de verschillende varianten voor de dijkverbetering uitgewerkt worden kan deze optie worden meegenomen. - Kan Waternet een meer technische briefing geven over de hoogte van de geplande dijkverbetering en welke gevolgen dit zal hebben voor de hellingshoek van het talud en daarmee de gevolgen voor tuinen en opritten van bewoners? Wat houdt de Nota van uitgangspunten in? Is dit gelijk aan een Notitie Reikwijdte en Detailniveau die bij een MER-toetsing komt kijken?
Op dit moment bevinden we ons in de definitiefase waarin er nader onderzoek gedaan wordt naar de hoogte en stabiliteit van de verschillende dijktrajecten. Ook landschappelijk, Cultuurhistorisch en Archeologisch onderzoek alsmede flora & fauna onderzoek worden op dit moment verricht en de resultaten ervan verwerkt. Deze uitkomsten zullen bijdragen tot een Nota van Uitgangspunten die aan het bestuur van het Waterschap AGV ter goedkeuring zal worden voorgelegd. De Nota van Uitgangspunten beschrijft naast de technische uitgangspunten van de dijk, ook de kansen, ambities en afwegingscriteria waaraan we in de vervolgfase de verschillende dijkverbeteringsvarianten gaan afwegen. Na goedkeuring van deze NvU zal er meer duidelijkheid zijn over de scope van de verschillende trajecten. De vaststelling van de scope bepaalt welke stukken dijk in aanmerking komen voor groot onderhoud en welke stukken dijk eventueel moeten worden verbeterd. Een projectplanprocedure (en MER-behoordeling) wordt opgestart zodra we verbetermaatregelen moeten gaan treffen waar de legger voor moet worden gewijzigd. De Nota van Uitganspunten dient dus niet verward te worden met een Notitie Reikwijdte en Detailniveau. - Is het mogelijk dat Waternet iets kan betekenen bij het verplaatsen van het tranformator huisje in de woning van Rondehoep West 27?
Waternet begrijpt dat uw zorgen hierover al eerder zijn geuit. Net als bij de wens voor glasvezel alsmede de wens voor een verbeterde elektriciteitstoevoer, zal de wens om het transformator huisje buiten uw pand te plaatsen bij de netbeheerder voorgelegd worden. - Hoe weet het waterschap dat de dijk verbeterd moet worden?
Dijken worden eens in de 12 jaar technisch getoetst. Daarnaast worden dijken regulier geïnspecteerd. Als gevolg van bodemdaling komt de dijk steeds lager te liggen. Als de dijk een bepaalde minimale hoogte bereikt zullen we de dijk weer gaan ophogen zodat deze voor de komende 30 jaar weer op hoogte ligt. Een dijk kan ook minder stabiel zijn. Dit kan te maken hebben met bepaalde grondsoorten en de steilheid van de taluds van de dijk. Zodra bekend is dat een dijk de minimale hoogte benadert of is de waterveiligheid nog steeds geborgd, alleen zal er binnen enkele jaren wel onderhoud uitgevoerd moeten worden.