Toekomstbestendige Rondehoep
Waternet werkt de komende jaren namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan verschillende projecten in de Rondehoep. Het doel van deze projecten is om het gebied de Rondehoep toekomstbestendig te maken: bodemdaling remmen, dijken verbeteren, watersysteem op orde, realiseren van beschermingsmaatregelen, vitale landbouw, meer verschillende planten en dieren, en schoon water. Via deze pagina vindt u informatie over de verschillende projecten.
Wat gaan we doen in de Rondehoep?
Op onderstaande overzichtskaart ziet u wat we komende jaren gaan doen in de Rondehoep.
Dijkverbeteringen
De dijken rond de polder de Rondehoep moeten op hoogte worden gebracht om te blijven voldoen aan de veiligheidseisen. Dit is een wettelijke taak van het waterschap. Tijdens de voorbereiding van de dijkverbetering gaan we graag met u in gesprek. Zo kunnen wij uw belangen en onze belangen afwegen en komen tot een gedragen ontwerp voor de uitvoering. Dit om er voor te zorgen dat de dijken ook de komende 30 jaar veilig blijven tegen aanvaardbare maatschappelijke kosten. Kijk op de betreffende projectpagina voor meer informatie:
- Rondehoep Oost-Noord
- Rondehoep Oost (deel 1, ten noorden A9)
- Rondehoep Oost deel 2
- Rondehoep West
- Rondehoep West Dijkvak 6
- Dorpskern Ouderkerk a.d. Amstel
Nieuwe waterafvoer woonwijk Benning
Momenteel is de wijk Benning onderdeel van polder Rondehoep en wordt al het water uit de wijk via gemaal Rondehoep ten zuiden van de A9 afgevoerd. Onder de A9 komt een afsluiting in de watergang, waardoor het water uit de wijk Benning niet meer naar de polder kan afvoeren. Dit zorgt voor een verbetering van de waterkwaliteit in het agrarische gedeelte van de polder. Om het water uit de wijk Benning goed te kunnen afvoeren, wordt er in de wijk een nieuw gemaal gebouwd. Kijk ook op www.agv.nl/benning
Planning
De voorbereidingen zijn bezig, start uitvoering is 2025/2026.
Noodinlaat
Bij heel hoog water in de Amstel kan de noodinlaat ervoor zorgen dat het water vanuit de Amstel gecontroleerd de polder Rondehoep in stroomt. Zoals het woord zeg, gebeurt dit alleen in noodgevallen. De noodinlaat is onderdeel van een groter plan: het Noordoverloopgebid Rondehoep. Dit is het deel van de polder dat in tijden van nood onder water kan komen te staan. Kijk voor meer informatie op www.agv.nl/noodinlaat.
Planning
De realisatie van de noodinlaat start in april 2025.
Vergoedingsregeling
De vergoedingsregeling heeft als doel om de kosten voor het beschermen van woningen, opstallen en milieurelevante objecten tegen wateroverlast te betalen. Hiervoor is een loket opgezet waar u een verzoek tot vergoeding kunt inleveren. Onafhankelijke experts zijn in samenspraak met een afvaardiging uit de polder aangesteld (bouwkundige, schade-expert en landmeter) voor het vaststellen van de vergoeding voor het beschermen van uw kwetsbare en milieurelevante objecten. Bewoners kunnen een verzoek indienen via de mail of via deze website.
Gebiedsproces Toekomstvisie Rondehoep
Waternet werkt ook mee aan het maken van een gebiedsplan voor een toekomstbestendige Rondehoep.Dit plan is een initiatief van een aantal agrariërs (als vertegenwoordiging van de boeren in de Rondehoep), die samenwerking hebben gezocht met Provincie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, collectief Noord-Holland Zuid, de Vogelbescherming en gemeente Ouderkerk aan de Amstel. Samen gaan zij op zoek naar maatregelen die de polder toekomstbestendig moeten maken: vitale landbouw, remmen bodemdaling, vermindering vrijkomen broeikasgassen en stikstof, versterken biodiversiteit, verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en een nieuw besluit over de slootpeilen.
Loket de Rondehoep
Het loket voor de Rondehoep is te bereiken via [email protected] (U verlaat deze site). Via dit loket kunt u vragen stellen over de projecten, de schaderegelingen, verzoek indienen voor de vergoedingsregeling en andere zaken die betrekking hebben op de projecten in de Rondehoep.
Samen optrekken in de uitvoering
Voor de voorbereiding van de projecten doen we verschillende onderzoeken en gaan we in gesprek met bewoners. Tijdens de gesprekken proberen we alle informatie voor de verschillende projecten in één keer in te winnen.
Wij beseffen dat projecten die door andere organisaties worden uitgevoerd ook voor overlast zorgen. Ons gezamenlijke doel is de overlast zo veel als mogelijk te beperken. Dit doen we door met de gemeente en andere partijen te kijken hoe we slim werkzaamheden kunnen combineren en bewoners goed te informeren over de overlast die gaat komen. Waar mogelijk houden we rekening met de wensen van bewoners.