Renovatie gemaal De Ruiter
Genoeg water is voor iedereen belangrijk. Het waterschap zorgt er daarom voor dat het waterpeil precies goed is. Is er te veel water in een gebied? Dan pompen onze gemalen water weg. Is er te weinig water in een gebied? Dan laten we er juist water in stromen. Het monumentale gemaal de Ruiter regelt samen met gemaal Demmerik en de Demmerikse sluis het waterpeil in de Vinkeveense Plassen en de polders Groot en Klein Oud-Aa. Gemaal de Ruiter is verouderd en voldoet niet meer aan de laatste eisen. In 2024 gaat het waterschap daarom het gemaal renoveren. Daarnaast wordt onderzocht hoe gemaal Demmerik en de Demmerikse sluis kunnen worden aangepakt.
Wat gaan we doen?
We gaan het bestaande gebouw van gemaal De Ruiter duurzaam renoveren. Ook worden de pompen verduurzaamd en visveilig gemaakt. In de pomp komt daarom een nieuwe waaier met een speciale coating waardoor deze energiezuiniger wordt. De waaier zorgt voor het doorpompen van het water. Voor de visveiligheid wordt de waaier en het pomphuis zo aangepast dat vissen niet bekneld kunnen raken en er minder kans is tegen de pompwand of waaier te botsen. Voor het verbeteren van de biodiversiteit maken we een vislift aan de noordkant van de sluis. Deze zorgt ervoor dat de vissen heen en weer kunnen zwemmen vanuit de polder Groot Mijdrecht en de Vinkeveense Plassen.
Gemaal Demmerik
Gemaal Demmerik ligt vlak naast gemaal de Ruiter en loost zijn water in het peilvak van gemaal de Ruiter. Gemaal de Ruiter pompt het water van gemaal Demmerik direct door naar de boezem. Zo voorkomen we dat het kwalitatief slechtere water zich vermengt met water in het watersysteem van gemaal de Ruiter (Vinkeveense plassen). Doordat de pompen van gemaal De Ruiter een zeer grote pompkracht hebben, pompt gemaal Demmerik te veel water door. Hierdoor gaat er te veel gezond water uit de Vinkeveense Plassen naar de boezem. Onderzocht wordt wat de beste aanpak is om gemaal Demmerikte vervangen en watersysteem te verbeteren. Er is op dit moment nog geen planning voor de uitvoering.
Wat is een boezem? Het boezemsysteem is een aan- en afvoersysteem van water. In natte tijden voert de boezem water vanuit de polders af en in droge tijden indien nodig (zoet) water naar polders aan. De boezem helpt dus om het waterpeil in het gebied goed te houden. |
Demmerikse Sluis
Het waterschap onderzoekt welk groot onderhoud nodig is voor de Demmerikse Sluis, hoe dit kan worden georganiseerd en wanneer dit zou kunnen worden uitgevoerd. De verwachting is dat in de loop van 2025 meer bekend is over de uitvoering die mogelijk najaar 2026 op zijn vroegst kan plaatsvinden.
Waarom gaan we renoveren?
We gaan renoveren zodat we ook in de toekomst droge voeten houden en het water in Groot Mijdrecht op het juiste peil staat. Het gebouw en de pompen zijn verouderd en toe aan onderhoud. Door de renovatie werkt het gemaal straks ook energiezuiniger. Met de vislift zorgen we voor een diervriendelijke doorgang voor de vissen. De vissen kunnen dan hun paai- en voedselgebieden bereiken en zo bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied.
Wat merkt u ervan?
Tijdens de ontwerpfase vinden er alleen onderzoek- en voorbereidende werkzaamheden plaats. Deze geven enige geluids- en parkeeroverlast. Tijdens de uitvoering verwachten wij overlast door de bouwwerkzaamheden en de aanvoer van materialen. Dat brengt geluidsoverlast en drukte door werkverkeer met zich mee. Wanneer er wegafsluitingen nodig zijn, informeren wij de omgeving hierover.
Planning
Wanneer? |
Wat? |
September 2024 |
Start werkzaamheden pompen de Ruiter |
September 2024 - februari 2025 |
Bouw vislift |
In de loop van 2025 |
Start renovatiewerkzaamheden gemaalgebouw De Ruiter |
- Wil je meer weten over gemaal De Ruiter? Ga dan naar Gemaal De Ruiter in Vinkeveen | Waterschap AGV