Dijkverbetering Uitwateringskanaal Naardermeer
De dijk langs het Uitwateringskanaal Naardermeer is op sommige plaatsen te laag of niet sterk genoeg. Waternet gaat namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de dijk verbeteren. Het gaat de dijk aan weerszijden van het kanaal vanaf de Keverdijk richting het westen tot halverwege het gedeelte tussen het spoor en de Vecht. Deze dijk beschermt de Zuidpolder beoosten Muiden en de Nieuwe Keverdijkse Polder tegen hoog water.
Traject |
Uitwateringskanaal Naardermeer |
Polder |
Zuidpolder beoosten Muiden en Nieuwe Keverdijkse Polder |
Gemeente |
Gemeente Gooise Meren en Gemeente Weesp |
Lengte |
2,1 km |
Status |
Voorbereiding |
Waarom is de dijkverbetering nodig?
Het waterschap is verantwoordelijk voor de veiligheid van de dijken. Het uitwateringskanaal tussen de Vecht en het Naardermeer zorgt voor de afvoer van het overtollige water uit het Naardermeer. Een gedeelte van de dijk langs het uitwateringskanaal in de gemeente Gooise Meren voldoet niet aan de veiligheidseisen. Er is geen direct gevaar voor de veiligheid, maar de dijk moet wel worden verhoogd om aan de gestelde eisen te voldoen. Na de uitvoering is de dijk weer veilig voor de komende 30 jaar.
Welke stappen doorlopen we?
Op basis van verschillende uitgevoerde onderzoeken is een voorkeursalternatief uitgewerkt. Hierin staan de maatregelen die we nemen om de dijk te verbeteren. Daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de functie en de inrichting van de aanliggende percelen. Het voorkeursalternatief is goedgekeurd door het bestuur. De variantennota, waarin de afweging van het voorkeursalternatief is beschreven, kan worden opgevraagd via de contactgegevens rechtsboven deze pagina. Het voorkeursalternatief wordt verwerkt in het uitvoeringplan voor de dijkverbetering. In dit plan staat hoe we de dijk willen verbeteren, welke varianten er zijn onderzocht, welke kansen en knelpunten er zijn, op welke wijze er rekening wordt gehouden met natuur, cultuurhistorie en landschap. Als het bestuur het uitvoeringsplan heeft vastgesteld, wordt het ter inzage beschikbaar gesteld. Omwonenden, perceeleigenaren en andere belanghebbenden hebben dan zes weken om hun mening te geven via een zienswijze. Een zienswijze is een formele reactie op het uitvoeringsplan gericht aan het bestuur.
Planning
Het uitvoeringsplan wordt verder uitgewerkt en na vaststelling door het bestuur in de loop van 2025 ter inzage gelegd. In 2026 wordt er een aannemer geselecteerd die het werk zal uitvoeren. De uitvoering van de werkzaamheden zal starten in 2026.
Uitvoering, overlast en communicatie
Het verbeteren van een dijk kan voor overlast zorgen in de omgeving. Deze dijkversterking vindt plaats in het landelijk gebied. Wij zullen de overlast zo veel mogelijk beperken en u op te hoogte houden van de werkzaamheden en voortgang. Er wordt rechtstreeks gecommuniceerd met de perceeleigenaren van aanliggende percelen. Omwonenden die tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden te maken kunnen krijgen met geluidsoverlast of hinder van het bouwverkeer worden daarover tijdig geïnformeerd.
Wonen aan een dijk
Woont u aan een dijk? Bekijk dan onze animatieserie. Daarin leggen we uit waar u rekening mee moet houden. Waarom goed onderhoud aan dijken zo belangrijk is. En hoe u kunt meedenken over het onderhoud aan de dijk.