Dijkverbetering Dijkvak 6 (Achterdijk)
De dijk langs de Amstel aan de westkant van de Rondehoep is niet hoog en mogelijk niet sterk genoeg. In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat Waternet de dijk verbeteren. Het gaat om het deel van de dijk vanaf de Kerkbrug in Ouderkerk aan de Amstel tot aan het punt waar de Achterdijk van het water afbuigt achter de woningen. Het gaat om ca. 350 meter. Dijkvak 6 loopt dwars door de tuinen van de bewoners die grenzen aan de Amstel. Doordat veel woningen kort op de dijk staan en de ruimte voor de dijkverbetering beperkt is, wordt Dijkvak 6 apart genomen als verbeteringsproject.
Waarom moet de dijk verbeterd worden?
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht controleert regelmatig de dijken. Uit de toetsing blijkt dat de dijk niet hoog en/of sterk genoeg is. Waternet gaat voor het waterschap de dijk verbeteren. Na de uitvoering is de dijk weer veilig voor de komende jaren.
Welke stappen doorlopen we?
Voordat we de dijk gaan verbeteren doen we verschillende onderzoeken. Zo doen we onderzoek naar de draagkracht van de bodem en toepasbare technieken. En andere onderzoeken gaan over landschap, natuur, cultuurhistorie en maken duidelijk waar we rekening mee moeten houden. Ook gaan we de dijk en directe omgeving precies opmeten. We stellen een Nota van Uitgangspunten op. Vervolgens gaan we met bewoners in gesprek. Na een inventarisatie beschrijven we hoe we de dijk kunnen verbeteren. Het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht neemt een besluit over de Nota van Uitgangspunten en een voorkeursvariant. In een ontwerp-dijkverbeteringsplan wordt de voorkeursvariant uitgewerkt. Bewoners kunnen hun mening geven over het plan. Zo nodig wordt het plan aangepast. Het bestuur stelt het definitieve dijkverbeteringsplan uiteindelijk vast. Vervolgens kan het plan uitgevoerd worden en kan de aannemer starten met de werkzaamheden.
Waar staan we nu?
De komende periode gaan we de voorkeursvariant (dijkverbetering met harde constructie) verder uitwerken. Dit doen we in nauwe samenwerking met een ingenieursbureau en samen met de bewoners. Juist omdat we straks in de achtertuinen van de bewoners aan het werk moeten. Daarnaast zullen we rekening houden met het beschermd dorpsgezicht, de samenhang met de omgeving en de uitvoerbaarheid van het toekomstige dijkverbeteringsvoorstel. Midden 2025 verwachten we het uitvoeringsplan klaar te hebben.
Toekomstbestendige Rondehoep
Op onderstaande overzichtskaart ziet u wat we komende jaren aan dijkverbeteringen gaan doen in de Rondehoep:
Planning
Begin 2024 | Toewerken naar een variantennota, organisatie bewonersavond om meer inzicht te geven in de mogelijke oplossingsrichtingen |
Najaar 2024 | Uitwerken van het ontwerp-dijkverbeteringsplan (ODVP) |
Begin 2025 | Definitief dijkverbeteringsplan |
Begin 2027 |
Start werkzaamheden
|