Dijkverbetering Nigtevechtseweg
De dijk langs de Nigtevechtseweg Zuid in Vreeland is niet hoog en niet sterk genoeg. In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat Waternet de dijk verbeteren. De dijk begint bij de straat Duinkerken naast de provinciale weg N201, en gaat over in de Boterweg en de Nigtevechtseweg (tot aan huisnummer 31) in de gemeente Stichtse Vecht.
Waarom moet de dijk verbeterd worden?
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht controleert periodiek de dijken. Wanneer een dijk niet hoog en/of sterk genoeg blijkt, starten we een dijkverbeteringstraject. Uit de toetsing blijkt dat de dijk Nigtevechtseweg Zuid op sommige stukken niet aan de veiligheidseisen voldoet. Er is geen direct gevaar voor de veiligheid, maar de dijk moet wel worden verbeterd om aan de gestelde eisen te voldoen. Zo biedt de dijk ook de komende 30 jaar weer voldoende veiligheid.
Welke stappen doorlopen we?
- Onderzoeken en meten van de dijk: Voordat we de dijk verbeteren, voeren we verschillende onderzoeken uit. Deze onderzoeken gaan over landschap, natuur, cultuurhistorie en archeologie en maken duidelijk waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast hebben we de dijk en omgeving nauwkeurig opgemeten, zodat we weten waar de dijk moet worden verhoogd en/of verstevigd.
- In gesprek met bewoners rondom de dijk: In de afgelopen periode hebben we gesprekken gevoerd met bewoners rondom de dijk. Tijdens deze gesprekken bespreken we de werkzaamheden op of nabij hun percelen en krijgen we een beter inzicht in wat het betekent om aan de Vreelandseweg te wonen en deze dagelijks te gebruiken.
- Nota van Uitgangspunten: Met de informatie uit de onderzoeken en gesprekken hebben we een Nota van Uitgangspunten opgesteld. Dit rapport beschrijft de huidige situatie, wat we willen bereiken en welke uitgangspunten belangrijk zijn om tot een dijkontwerp te komen.
- Variantennota: Zodra het bestuur de Nota van Uitgangspunten heeft vastgesteld, onderzoeken wij wat de mogelijkheden zijn om de dijk te verbeteren en toekomstbestendig te maken. De verschillende varianten worden in de Variantennota uitgewerkt en afgewogen. Wij voeren met alle betrokkenen een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek laten wij u de varianten zien en bespreken wij wat dit voor u / uw perceel (stuk grond) betekent. Ook kunt u tijdens dit gesprek uw wensen aangeven. Wij beoordelen welke wensen wel en niet meegenomen worden in het project. Hiervan ontvangt u een terugkoppeling. De wensen die wij meenemen, verwerken wij in het ontwerp. In de Variantennota wordt een voorkeursvariant voorgesteld.
- Ontwerp-Vergunning: Na de vaststelling van de Variantennota en de voorkeursvariant(en) maken we het uitvoeringsplan. Dit plan beschrijft de uitgewerkte voorkeursvariant, hoe we de dijk willen verbeteren, de onderzochte varianten, en de kansen en knelpunten. Ook geven we aan hoe we rekening houden met natuur, cultuurhistorie en landschap. Na vaststelling door het bestuur wordt de ontwerp-vergunning ter inzage gelegd. Bewoners en betrokkenen hebben zes weken om hun mening te geven via een zienswijze.
- Definitieve-Vergunning: Het projectteam beoordeelt en beantwoordt alle zienswijzen en past het uitvoeringsplan indien nodig aan. Het plan gaat opnieuw naar het bestuur ter goedkeuring. Na de definitieve vaststelling wordt de definitieve-vergunning gepubliceerd en geldt er een beroepstermijn van zes weken, waarin belanghebbenden in beroep kunnen gaan bij de rechtbank.
- Uitvoering: Na de beroepsperiode kan het plan worden uitgevoerd en kan de aannemer starten met de werkzaamheden.
Planning
Q4 2023 |
Informatieavond |
Q3 2024 |
Vaststellen variantennota |
Q4 2024 |
Uitwerken ontwerpen naar definitief ontwerp |
Q1 2025 |
Vaststellen uitvoeringsplan door bestuur en ter inzage legging ontwerp-vergunning. Zienswijze mogelijk (6 weken) |
Q2 2025 |
Vaststellen definitief-uitvoeringsplan door bestuur en ter inzage legging definitieve-vergunning. Beroep mogelijk (6 weken) |
Q3 2025 |
Aannemer selecteren |
Q1 2026 |
Start werkzaamheden dijkverbetering Nigtevechtseweg Zuid
|