Dijkverbetering Horstermeer Zuid
De Ringdijk Horstermeer-Zuidwest (figuur 1: huidig tracé) beschermt de Horstermeerpolder tegen hoog water. Uit onderzoek is gebleken dat de dijk verbeterd moet worden. Dit kan alleen met zeer ingrijpende werkzaamheden. Het waterschap heeft daarom gezocht naar een andere manier om de omgeving te blijven beschermen. Er is een oplossing gevonden in een zogeheten dijkomlegging. Dat betekent dat we de dijk Horstermeer Zuid (figuur 1: voorgesteld tracé) gaan verbeteren. Deze dijkverbetering wordt volledig elektrisch uitgevoerd. Maandag 17 juni is begonnen met het verbeteren van de dijk.
Het vervangende dijktraject (oranje gemarkeerd) begint bij de sluis 't Hemeltje in Nederhorst den Berg en volgt dan de Vreelandseweg. Het korte zuidelijke gedeelte vanaf de knik zal opgehoogd worden. De rest van de dijk heeft al een veilige hoogte. Na afronding van de werkzaamheden neemt de dijk de functie van de Ringdijk Horstermeer-Zuidwest over. Zo voorkomen we ingrijpende werkzaamheden en zorgt de dijkomlegging er straks voor dat we zowel de Meeruiterdijksche Polder als de Horstermeerpolder kunnen beschermen tegen hoog water.
Het te verbeteren stuk heeft een lengte van ongeveer 400 meter en wordt ongeveer 70 cm opgehoogd met klei.
Waarom moet de dijk verbeterd worden?
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht controleert periodiek de dijken. Wanneer deze niet hoog en/of sterk genoeg blijken, start een dijkverbeteringstraject. Uit de toetsing blijkt dat de Ringdijk Horstermeer-Zuidwest niet hoog genoeg is. Waternet gaat namens het waterschap de dijk Horstermeer-Zuid verbeteren. Na de uitvoering van deze dijkomlegging voldoet de dijk weer aan de gestelde eisen.
Elektrische dijkverbetering in Natura 2000-gebied
De dijk bevindt zich tegen het Natura 2000-gebied “Oostelijke Vechtplassen” aan. Een beschermd natuurgebied. Hier houden we rekening mee. Er is een gekeken of de werkzaamheden negatieve invloed uitoefenen op het gebied. Negatieve effecten van de geplande werkzaamheden op de instandhoudingsdoelstellingen van de aangewezen habitattypen, habitatrichtlijnsoorten en vogelrichtlijnsoorten van Natura 2000-gebied Oostelijke Vechtplassen worden uitgesloten. Op de plek van de werkzaamheden zal geen stikstof uitgestoten worden. De werkzaamheden worden namelijk in samenwerking met de aannemer Ploegam B.V. met volledig elektrisch materieel uitgevoerd. Een primeur voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Planning
Maandag 17 juni is begonnen met het verbeteren van de dijk. De werkzaamheden duren ongeveer 6 tot 8 weken.
Wat betekenen de werkzaamheden voor u?
Het transport van de materialen zal via het water en via de weg plaatsvinden. Dit kan enige overlast veroorzaken. Betrokken perceeleigenaren zijn hierover geïnformeerd.