Vangst van de maand #4
We doen het steeds vaker, even iets te eten of drinken halen voor onderweg. Een sapje of een frisdrank voor onderweg is de nieuwe standaard geworden. Een drankje krijg je vaak in een plastic beker met een plastic rietje om het drinken onderweg makkelijker te maken. Ondertussen zijn er verschillende duurzame alternatieven voor het plastic rietje. En toch worden de plastic rietjes nog bij bosjes door de Bubble Barrier uit het water gevist. Wanneer is het plastic rietje op het toneel verschenen? [lees verder onder de afbeelding]
In de jaren ‘60 werden papieren rietjes in drankjes vervangen door een plastic versie en dat betekende de introductie van een nieuw wegwerpvoorwerp. In Europa gebruiken we ongeveer 36,4 miljard rietjes per jaar. In Amerika gebruiken ze 500 miljoen rietjes per dag. Dat is 1,6 rietjes per persoon per dag! Veel te veel van die plastic rietjes belanden op straat, in de gracht of in de natuur. Het plastic rietje staat iedere keer in de top 10 van meest gevonden afvalitems op World Cleanup Day.
Gelukkig is er ook goed nieuws! Plastic rietjes worden vanaf 2021 verboden in de Europese Unie. Stoppen met plastic rietjes is een makkie in de strijd tegen de plasticsoep.