Hoe gaat het met de Bubble Barrier?
Inmiddels ligt de Bubble Barrier 2,5 jaar in het Westerdok. 24 uur per dag en zeven dagen per week vangt de Bubble Barrier afval dat in het water drijft of zweeft. Van kleine piepschuimbolletjes en snoeppapiertjes tot flesjes en een enkele motorhelm, eenmaal met de stroom meegevoerd naar het bellenscherm komt het in het opvangsysteem terecht. Plastic afval uit de Amsterdamse grachten dat heeft kunnen ontsnappen aan de drijfvuilvissers wordt zo gevangen voordat het naar zee stroomt.
Eerste resultaten
Plastic Soup Foundation onderzoekt iedere maand het door de Bubble Barrier verzamelde afval met een team vrijwilligers. Het verzamelde afval wordt gedroogd, gesorteerd en geanalyseerd. Het afval wordt ingedeeld in groepen met de zogenaamde OSPAR-methode. Dit levert een schat aan informatie op. Vanwege coronamaatregelen heeft het onderzoek lange tijd stil gelegen. Nu we zes maanden van de vangst goed hebben kunnen sorteren en analyseren kunnen we eindelijk iets meer zeggen over de vangst.
- De Bubble Barrier in het Westerdok vangt iedere maand gemiddeld ongeveer 85 kilo of 8.000 stukjes afval.
- De Bubble Barrier heeft inmiddels dus voorkomen dat ongeveer 2.700 kilo afval naar de Noordzee is gestroomd.
- De vangst van de Bubble Barrier kun je als volgt opdelen:
Vissenonderzoek
Het waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Omdat planten en dieren bepalend zijn voor het water is het dus belangrijk dat de Bubble Barrier geen negatieve invloed heeft op planten en dieren. We weten dat de leefomgeving voor planten en dieren beter wordt omdat (plastic) afval wordt verwijderd, maar heeft de Bubble Barrier ook effect op vismigratie die van belang is voor het paaien van vissen?
Uit het vissenonderzoek dat gedaan is door RAVON blijkt dat vissen door of langs de Bubble Barrier zwemmen en dat er sprake is van ophoping van kleine vissen rond de Bubble Barrier. Of met deze ophoping ook sprake is van belemmering, is niet met zekerheid te zeggen (overigens zijn er nu nog voldoende andere routes voor vismigratie van het IJ naar de Amsterdamse grachten). De conclusies kunnen niet hard gemaakt worden (statistisch onderbouwd). Het waterschap wil daarom graag meer informatie over de invloed op vissen. In Harlingen wordt onderzoek gedaan naar het effect van een Bubble Barrier op de migratie van grote vissen. De resultaten uit dat onderzoek kunnen gebruikt worden voor deze pilot in het Westerdok. De resultaten uit dit onderzoek worden verwachten in het najaar van 2023.
Vervolg pilot
De pilot met de Bubble Barrier loopt tot november 2023. Vervolgens is het aan het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam om een besluit te nemen over een vervolg. Komende tijd wordt gebruikt om meer informatie te verzamelen en om deze besluitvorming voor te bereiden. En ondertussen helpt het bellenscherm voorkomen dat plastic afval via de Amsterdamse grachten naar zee stroomt.