Automatiseren stuw Molenpolder
In de Molenpolder gaat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een bestaande stuw automatiseren. Dit doen we om de fosfaatbelasting in de polder te verminderen, waardoor de waterkwaliteit wordt verbeterd. In 2023 is er een plan vastgesteld met verschillende maatregelen om de waterkwaliteit in de Molenpolder te verbeteren. De automatisering van de stuw is hier een van, maar zo wordt er ook gewerkt aan het weren van rivierkreeften en sommige soorten vis die zorgen voor en negatieve waterkwaliteit.
Wat gaan wij doen?
We gaan de bestaande vaste stuw aanpassen naar een automatische stuw. Een stuw is een afscheiding tussen twee wateren. Wanneer de waterstand boven een bepaalde hoogte komt, dan loopt de stuw over of openen de deuren. Zo blijft het water op het gewenste pijl. Door de stuw te automatiseren kan het water beter worden beheerd. Om de stuw te kunnen automatiseren moet er een stroomvoorziening worden aangelegd naar of ter plaatse van de stuw.
Waarom gaan wij dit doen?
In de Molenpolder is er een hoog gehalte fosfaat in het water gevonden. Fosfaat voedt algen. Wanneer er veel algen in het water zitten, is er minder ruimte voor waterplanten. Waterplanten zorgen voor helder en schoon water. Door het water met de nieuwe stuw automatisch af te voeren en in te laten, kan het water beter worden beheerd en fosfaat verminderd worden. Hierdoor komt er meer ruimte voor de waterplanten.
Verbeteren van de waterkwaliteit
Het automatiseren van de stuw is een van de maatregelen die het waterschap neemt binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dit is een Europese richtlijn die is opgesteld om de waterkwaliteit te verbeteren en de natuur te beschermen. Het doel is om de leefomgeving voor planten en dieren in en rond het water gezond te maken en te houden.
- Wil je meer weten over schoon en gezond water? Kijk dan hier: Schoon en gezond water (KRW) | Waterschap AGV
Wat merkt de omgeving hiervan?
Om de aanpassingen te maken aan de stuw moeten wij werkzaamheden uitvoeren. De huidige stuw moet worden verwijderd en de nieuwe automatische stuw moet worden geplaatst. Ook moet er een stroomvoorziening worden aangelegd. Tijdens deze werkzaamheden kan er voor een korte periode lichte overlast in de omgeving zijn. Denk hierbij aan langskomende transporten en geluid.
Planning
Op dit moment wordt er een omgevingsonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek kijkt naar de kansen en knelpunten die wij kunnen tegenkomen tijdens de werkzaamheden. Denk hierbij aan afstemming met omwonenden, wensen en eisen van de gemeente voor het ontwerp van de nieuwe stuw en onderzoek naar de bodemkwaliteit. De voorlopige planning is als volgt:
- Q1 & Q2 2025: uitvoeren van omgevingsonderzoeken en maken van conceptontwerpen;
- Q2 & Q3 2025: conceptontwerpen afstemmen met betrokkenen en starten aanbesteding;
- Q3 & Q4 2025: uitvoeren van de werkzaamheden.
Deze planning kan nog veranderen. Dit hangt af van bijvoorbeeld vergunningsprocedures. Het doel is om de werkzaamheden te starten rond eind september/begin oktober 2025.