Aanvullende zuiveringsstappen RWZI Amstelveen
Werken aan schoon water is een van de belangrijkste taken van het waterschap. Om het water van de Amstel schoner te maken nemen we verschillende maatregelen. We voegen aanvullende zuiveringsstappen toe aan RWZI Amstelveen waarvan het afvalwater op de Amstel uitkomt. We gaan het afvalwater met ozon en vervolgens koolstof zuiveren waardoor er straks minder voedingsstoffen en 80% minder medicijnresten in de Amstel komen. Als laatste stap halen we met UV-licht ziektekiemen uit het afvalwater.
Niet alleen de Amstel wordt schoner, maar ook de Amsterdamse grachten waar de Amstel op uitkomt. Dat is beter voor het leven in de Amsterdamse wateren.
Medicijnresten in oppervlaktewater
Medicijnresten komen in het rioolwater door bijvoorbeeld de douche, de keuken en het toilet. Vervolgens komt dit via de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in het oppervlaktewater terecht. Rwzi’s kunnen maar een klein deel van deze stoffen uit het rioolwater verwijderen. Medicijnresten zijn slecht voor de natuur. Pijnstillers zijn bijvoorbeeld schadelijk voor vissen en door anticonceptiemiddelen kan het geslacht van vissen veranderen. Ook het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen kan veranderen door medicijnen tegen psychose.
Minder voedingsstoffen
In afvalwater zitten ook veel nutriënten. Dat zijn voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor die door het toilet en de keuken in het rioolwater terecht komen. Deze stoffen worden voor een groot deel verwijderd in de rioolwaterzuivering. Voedingsstoffen zorgen voor algengroei. Dit maakt het water troebel en dat is slecht voor het leven in de Amstel. Het actiefkoolfilter verwijdert ook deze voedingsstoffen.
Schoner door UV
In afvalwater zitten na de zuivering vaak nog bacteriën of virussen waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Door het afvalwater te desinfecteren met UV-licht voordat het in de Amstel komt, wordt het water schoner.
Hoe werken de aanvullende zuiveringsstappen precies?
De rwzi maakt het afvalwater in verschillende stappen schoon. Als aanvullende stap in het zuiveringsproces voegen wij ozon toe aan het afvalwater. De ozon breekt de medicijnresten af zodat deze biologisch afbreekbaar worden. Daarna worden de medicijnresten en voedingsstoffen met actiefkool uit het afvalwater gefilterd. Bij de laatste stap wordt het schone water gedesinfecteerd met UV-licht. Dit zorgt ervoor dat onder andere ziektekiemen worden gedood.
Schonere Amstel
Het waterschap wil de waterkwaliteit van de Amstel de komende jaren verbeteren. Het water van de Amstel stroomt ook door de Amsterdamse grachten. Door het water van de Amstel te verbeteren worden ook de Amsterdamse grachten schoner. De toevoeging van de aanvullende zuiveringstappen op RWZI Amstelveen is één van de maatregelen. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Om die reden wil het waterschap daarna ook de rwzi’s De Ronde Venen en Uithoorn, waarvan het afvalwater ook op de Amstel uitkomt, voorzien van aanvullende zuiveringsstappen.
Deze maatregelen dragen ook bij aan het halen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze is opgesteld om in heel Europa de waterkwaliteit op orde te brengen.
Tweede aanvullende zuiveringsstap
In 2023 bouwde het waterschap de eerste ozoninstallatie op RWZI Horstermeer na een succesvolle proef om met ozon en actiefkool om medicijnresten uit afvalwater te halen. Die proef liet zien dat dit 80% van de medicijnresten verwijdert. Het waterschap wil voor 2035 dat alle 11 rwzi’s een aanvullende zuiveringsstap hebben.
Planning
In 2021 is het waterschap al begonnen met het maken van de plannen. In 2024 wordt het ontwerp definitief gemaakt. Vervolgens starten de voorbereidingen voor de bouw.
Planning Werkzaamheden
Wanneer? |
Werkzaamheden |
Begin 2024 | Start voorbereidingen |
Begin 2025 | Start bouw |
Eind 2026 | Oplevering |
Wat merkt de omgeving hiervan?
RWZI Amstelveen zuivert het afvalwater van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Het gezuiverde water wordt afgevoerd op de Amstel. De werkzaamheden vinden grotendeels op het terrein van RWZI Amstelveen plaats. Tijdens de bouw van de aanvullende zuiveringsstappen wordt het afvalwater gewoon gezuiverd. Hierdoor wordt er weinig overlast voor de omgeving verwacht. Mogelijk is er wel meer werkverkeer op de toevoerwegen naar de rwzi.