Belang van Nederland
Laten wij ons focussen op wat werkelijk nodig is.
De belangrijkste taken van het Waterschap zijn:
- waterstand regelen met bijvoorbeeld gemalen en sluizen
- afvalwater zuiveren
- dijken beheren
- Natuurbeheer in en aan water
- Kwaliteit zwemwater controleren
- Vaststellen van tarieven en innen van waterschapsbelasting.
Naast de stikstofcrisis gaat Nederland ook gebukt onder een tweede milieucrisis. De Nederlandse waterkwaliteit is niet op orde waardoor de Europese doelen die binnen 5 jaar bereikt moeten worden waarschijnlijk niet gehaald worden. Het kabinet voorziet “potentieel ingrijpend gevolgen” voor projecten en besluiten. Er dreigen niet alleen Europese boetes, maar ook kunnen projecten en ontwikkelingen in de knel komen.
Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet al het grond,- en oppervlaktewater in Europa in 2027 van goede kwaliteit zijn. Beken, sloten, meren en rivieren moeten aan meerdere eisen voldoen. Zo zijn er voorschriften op het gebied van waterkwaliteit voor planten en dieren maar ook voor giftige stoffen. Een sloot of meer voldoet pas aan de eisen als alle onderdelen op orde zijn. Ook voor kustgebieden komt een plan van aanpak met het oog op verzilting.
Aan BVNL de taak om vanuit het waterschapsbestuur te voorkomen dat allerlei algemene maatregelen als “grote gemene deler” vanuit Europa aan Nederland wordt opgedrongen zonder dat die in het specifieke belang van dat waterschap dienen of enig nut hebben.
Hoe denkt BvNL over:
Super schoon of schoon genoeg?
Ons riool, wordt voor een groot deel gezuiverd. Helaas nog niet alles, ongeveer 20% wordt niet gezuiverd, dat komt direct in het oppervlaktewater terecht. Dat is voor ons de nummer 1 waaraan gewerkt moet worden. BVNL wil dit voorkomen. Door middel van een ‘kaderrichtlijn water’ wordt er een norm gesteld over hoe schoon het water moet zijn, deze is nu niet goed. Dus werk aan de winkel. Hiervan mogen andere (boeren, burgers en bedrijven) niet de dupe zijn. Het waterschap zal hier zelf verantwoording in moeten nemen.
Overal bouwen of rekening houden?
In droge tijden willen wij water bufferen, in natte tijden willen we dat het water goed afgevoerd wordt. Laten we naar simpele oplossingen kijken, bijvoorbeeld; minimaal 1/3 grond of gras waardoor water gemakkelijk in de bodem verdwijnt. Bijv. een regenton in de tuin en tegelwippen om ruimte te maken voor de grond. Wij willen schoon buitenwater, waar wij in kunnen recreëren, in je tuin een biertje kunnen drinken, zonder last te hebben van muggen. De mug legt zijn eitjes in stilstaand water, waardoor schoon doorstromend water een must is.
Iedereen gelijk of goed gedrag belonen?
Natuurlijk willen wij dat iedereen zijn verantwoording neemt als we het hebben over het omgaan met water. Elkaar hierop wijzen is de eenvoudigste methode.
Wist u dat bedrijven en agrariërs voor 2/3 bijdragen aan de waterschapbelastingen? Wanneer je bedrijven en agrariërs meer wil laten betalen, worden productie kosten hoger, wat ook in onze portemonnee voelbaar zal zijn.
Kandidaten
Nr |
Naam |
Woonplaats |
1 |
Verweij, D.W. (Willy) (v) |
Weesp |
2 |
van Soest, W. (Wil) (v) |
Amsterdam |
3 |
Ader, D.W. (Daniel) (m) |
Amsterdam |