Duurzame energie
In het Akkoord van Parijs staan afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het waterschap draagt hier ook aan bij. Wat zijn onze doelen? En welke rol nemen we als waterschap?
De opwarming van de aarde is wereldwijd een groot probleem. De klimaatverandering heeft gevolgen voor onder andere de natuur en landbouw. Tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 is afgesproken dat de opwarming van de aarde tot onder de 2 graden Celsius blijft. Nederland stemde hiermee in. Staatssecretaris Dijksma ondertekende het klimaatakkoord (Akkoord van Parijs (U verlaat deze site)) namens de 28 lidstaten van de Europese Unie.
Onze rol
In 2030 moet Nederland 49% minder CO2 uitstoten. Dus ook de waterschappen. Hiermee houden we ons aan de afspraken van het Akkoord van Parijs (U verlaat deze site). Hierin staan internationale afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Nederland heeft daarnaast ook een eigen Energieakkoord (U verlaat deze site). Dit is een samenwerking tussen de overheid en meer dan 40 organisaties. Hierin staat dat we in 2050 alleen nog maar groene energie mogen gebruiken. Dat is energie die we uit bijvoorbeeld zonlicht, wind en water halen. We halen dan minder energie uit kernenergie en verbranding van kolen, olie en gas. Meer groene energie en minder energie waarbij we CO2 uitstoten: die verandering noemen we de energietransitie. De waterschappen nemen ook maatregelen om dit te halen. We overleggen met bedrijven, we praten mee met de landbouw en natuurorganisaties.
Feiten en cijfers
De waterschappen in Nederland hebben voor 2020 doelen afgesproken met het Rijk:
- 30% energiezuiniger en slimmer werken dan in 2005
- 30% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990
- 40% van de energie die we gebruiken uit eigen bronnen halen
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht haalt nu 39% van de energie uit eigen bronnen.
Onze plannen tot 2020
In 2020 wil Waterschap Amstel, Gooi en Vecht energieneutraal (U verlaat deze site) zijn. Dit betekent dat we evenveel energie zelf opwekken als we gebruiken. We doen dit door energie te besparen en energie uit grondstoffen terug te winnen. We wekken zelf energie op met de wind en zon. We hebben nu 24.000 zonnepanelen bij onze zuiveringen staan. Ook gebruiken we de warmte die ontstaat bij het drogen van slib. En maken we biogas uit vuil water dat we schoonmaken.
We weten nog niet of we onze eigen doelstelling in 2020 halen. De doelstelling van alle waterschappen is om in 2025 energieneutraal (U verlaat deze site) te zijn.
We werken met andere deelnemers in de regio samen om de doelstellingen te halen uit het nationale Klimaatakkoord. De plannen om dit te bereiken werken we uit in de Regionale Energie Strategieën (RES). Wij zijn deelnemer van de RES van de regio’s Noord-Holland-Zuid en U16 (Utrecht).
De toekomst en vragen aan het bestuur
Steeds meer huizen worden gebouwd zonder aansluiting op het gas. Dat is een van de uitdagingen in het klimaatakkoord. Dit betekent dat gemeenten moeten zoeken naar andere bronnen van energie. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft hiervoor al mooie oplossingen. Bijvoorbeeld het winnen van warmte en koude uit water. We noemen dit aquathermie (U verlaat deze site). Hiermee kunnen we wijken en gebouwen verwarmen. We kunnen energie halen uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. In veel gevallen beheren wij de warmte- of koudebron.
Voor de gemeenteraad van Amsterdam onderzoeken we hoe we aquathermie kunnen gebruiken. Ook in de Regionale Energie Strategieën en warmteplannen van gemeenten is aquathermie een onderwerp dat regio’s en gemeenten verder uit zullen werken.
We kunnen op veel meer manieren minder broeikasgassen uitstoten. Lees er meer over in onze voetafdruk (U verlaat deze site).
Vragen aan het bestuur:
- Wat zijn onze kansen en doelstellingen op het gebied van klimaat en energie? Wat willen we als waterschap bereiken?
- Hoe gaan we de doelen uit het Klimaatakkoord halen?
- Welke rol hebben wij in de regio? Verlenen wij alleen vergunningen? Of hebben wij een actieve rol in de energietransitie?
- Wat zijn de bestuurlijke uitgangspunten voor projecten in de energietransitie?
- Hoe werken we samen in energieprojecten zoals aquathermie en biogas?
- Hoe organiseer je de samenwerking bij nieuwe thema’s zoals geothermie?