Onderzoek en innovatie
Klimaatverandering, de overstap naar duurzame energie, goede kwaliteit van water en het opnieuw gebruiken van grondstoffen. We maken ons klaar voor de toekomst! Dit lukt ons niet zonder te vernieuwen. Wat is onze agenda op het gebied van innovatie? En met wie werken we samen?
Met een speciale installatie slaan we kou uit water op bij bloedbak Sanquin in Amsterdam
Onze rol
Waternet doet onderzoek naar nieuwe manieren van werken voor de toekomst. Dit doen we in opdracht van de gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. We richten ons vooral op duurzaamheid.
Voor het waterschap zoeken we naar nieuwe manieren om afvalwater af te voeren en schoon te maken. En om het oppervlaktewater schoon te houden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van resten van medicijnen uit rioolwater. Of hoe we om moeten gaan met klimaatverandering in het waterbeheer. Ook zoeken we naar nieuwe manieren om dijken te versterken.
De waterschappen in Nederland hebben doelen afgesproken met het Rijk. Dit zijn dus ook de doelen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht:
- 40% van de energie die we gebruiken uit eigen bronnen halen in 2020
- 30% minder broeikasgassen uitstoten tussen 1990 en 2020
- 100% duurzaam inkopen. We houden rekening met mensen en de natuur.
- 100% energieneutraal in 2025
- Terugwinnen van grondstoffen, bijvoorbeeld uit vuil water
- Terugwinnen van energie uit afvalwater en oppervlaktewater
Er gaat 0,7 miljoen euro per jaar naar onderzoek en innovatie van Waternet. Dit was in 2016 nog 1,1 miljoen euro.
Samenwerken
Nieuwe ideeën zijn belangrijk voor Waternet en waterschap Amstel Gooi en Vecht. Denk aan nieuwe technische oplossingen waarmee we sneller en slimmer kunnen werken. We hebben daarom een eigen onderzoek- en innovatieteam. We zijn zelf geen innovatiecentrum, maar we zoeken de beste partners om mee samen te werken.
We werken bijvoorbeeld samen met:
- Andere waterschappen en drinkwaterbedrijven
- Kennisinstellingen van de Nederlandse watersector (Stowa (U verlaat deze site), KWR Watercycle Research Institute (U verlaat deze site), Rioned (U verlaat deze site))
- Universiteiten (TUD, WUR, UvA, VU),
- Topsector Water (U verlaat deze site) en de Topsector Energie (U verlaat deze site)
- Lokale initiatieven zoals Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (U verlaat deze site)
- Watercyclusbedrijven in andere landen (Berliner Wasserbetriebe in Duitsland, HOFOR in Kopenhagen, PUB in Singapore, SIAAP in Parijs en met de stad New York)
- Bedrijven en adviesbureaus
Onze partners hebben grote plannen. Ze hebben onderzoek en innovatie van Waternet nodig bij het uitvoeren van deze plannen. Om snel in te springen op nieuwe kansen is het belangrijk dat we flexibel omgaan met budget.
Onze plannen voor de toekomst
We blijven ons vooral richten op nieuwe ideeën op het gebied van duurzaamheid: het verminderen van CO2-uitstoot, terugwinnen van energie en grondstoffen uit water, en hoe we omgaan met klimaatverandering. Maar ook hoe we slimmer kunnen werken en met welke partners.
Duurzame energie
In het Energieakkoord staat dat we in 2050 alleen nog maar groene energie mogen gebruiken. Hier ligt een grote kans voor het waterschap. We kunnen energie halen uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. In veel gevallen beheren wij de warmte- of koudebron. Het winnen van energie uit water, zowel koude als warmte, noemen we aquathermie.
Aanpak van klimaatverandering
Het is ook belangrijk hoe we omgaan met klimaatverandering. In het programmaplan klimaatadaptatie (U verlaat deze site) staan alle afspraken die we met andere partijen hebben gemaakt. We hebben tot 2050 om ons gebied aan te passen aan het veranderende klimaat.
Schoon water
Voldoende schoon en gezond water blijft ook een belangrijk doel in de toekomst. We onderzoeken hoe we omgaan met bijvoorbeeld medicijnresten en gewasbescherming in het water. En met wie we samenwerken om het water schoon te houden.
Vragen aan het bestuur:
- Welke vernieuwende ideeën kunnen ons werk makkelijker maken?
- Welke innovaties zijn het belangrijkst? En welke minder?
- Hoeveel geld besteden we aan onderzoek en innovatie?
- Met welke partners werken we samen?
- Wat is onze rol in deze samenwerking?