Onze assets
Met dijken, gemalen en rioolwaterzuiveringen houden we ons gebied veilig en ons water schoon. Hoe beheren we ze en wat zijn daarbij de uitdagingen?
Gemaal De Ruiter bij Vinkeveen
Het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is uniek. Met hoofdstad Amsterdam en veel grote plassen en polders. In dit gebied zorgt ons waterschap voor sterke dijken. En voor de juiste hoeveelheid water op de juiste plek. We zorgen er ook voor dat het water om ons heen schoon is. Voor ons werk hebben we allerlei bezittingen in beheer. We noemen deze bezittingen 'assets'.
De belangrijkste assets zijn:
- 1.600 km open water
- 1.100 kilometer dijken en kades
- 12 rioolwaterzuiveringen
- 240 gemalen
- 421 stuwen
- 61 noodkeringen
Onderhoud
Onze assets hebben onderhoud nodig. Alleen zo kunnen we onze taken goed uitvoeren. Dit doen we op een maatschappelijk verantwoorde manier. We houden daarbij rekening met onze omgeving. Dat doen we door haar te betrekken bij onze plannen.
Voor waterbeheer en waterzuivering is veel kennis en geld nodig. We moeten ervoor zorgen dat onze dijken, gemalen en waterzuiveringen in goede staat zijn. Zodat we onze taken ook in de toekomst goed kunnen uitvoeren. Hierbij zoeken we altijd een evenwicht tussen kwaliteit, risico’s en kosten.
Onze installaties vormen een grote uitdaging. Om ervoor te zorgen dat zij goed en veilig hun werk blijven doen is veel geld nodig. We willen nog beter te weten komen wanneer welke assets moeten worden vervangen. Het is daarom belangrijk dat we steeds beter gaan zorgen voor onze assets. We kijken daarbij naar kosten, prestaties en risico’s. Zodat we nog betere keuzes kunnen maken in een steeds veranderende omgeving.
Vragen voor het bestuur
- Hoe maken we keuzes tussen kwaliteit, kosten of risico’s van onze assets?
- Hoeveel geld hebben we ervoor over om precies te weten hoe onze assets ervoor staan?
- Hoe kunnen we risico’s een plek geven bij de beslissingen van het bestuur?
- Welke vragen heeft het bestuur als het gaat om het beheren en onderhouden van onze assets?