Zuiverende grachten Spoorpark
Kwaliteit Amsterdamse waterMet het proefproject ‘zuiverende grachten’ onderzoekt het waterschap hoe de kwaliteit van het Amsterdamse water verbeterd kan worden. In Spoorpark Zuid werd de eerste zuiverende gracht aangelegd. Het proefproject 'zuiverende grachten' krijgt subsidie van Provincie Noord-Holland.
Luister naar de podwalk
Er gaat een wereld achter water schuil. Presentator Bart Krull trekt eropuit en zoekt alles uit over de zuiverende gracht in Spoorpark Zuid in Amsterdam.
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
Luister de podwalk via Spotifiy (U verlaat deze site), Apple Podcasts (U verlaat deze site) of Anchor (U verlaat deze site).
Slim waterkwaliteit verbeteren
Jennifer Bloemberg, lid dagelijkse bestuur: “We zijn erg blij dat we samen met gemeente Amsterdam de eerste Zuiverende gracht hebben aangelegd in Amsterdam Nieuw-West. Dit proefproject leert ons hoe we met de zuiverende grachten slim de waterkwaliteit van een gebied kunnen verbeteren. Schoon oppervlaktewater is heel belangrijk voor de stad. Hoe meer waterplanten in het water groeien, hoe schoner het water wordt. Dat zorgt weer voor meer verschillende dieren en planten. Gezond leven onder water zorgt uiteindelijk ook voor een groenere buurt.”
Kijkje onder water
Bezoekers kunnen in het Spoorpark ook een kijkje onder water nemen bij het informatiebord van het waterschap. Op dit bord staat een zuiverende gracht met de dieren en planten die boven en onder het water leven.
Op de afbeelding ziet u een natuurvriendelijke oever. Dit is een oever die langzaam overgaat van land naar water. Er groeien verschillende planten langs de oever en in en onder het water. Waterplanten zuiveren het water. Ook zijn de planten belangrijk voor bijvoorbeeld vissen, kikkers en insecten die er naar voedsel zoeken, er eitjes leggen of zich kunnen verschuilen.
Wat zijn zuiverende grachten?
Er groeien te weinig verschillende waterplanten en diertjes in de Sloterplas. Waterplanten zijn belangrijk omdat zij het water zuiveren. Daarom leggen we natuurvriendelijke oevers aan. Hier kunnen waterplanten en diertjes beter leven.
Hoe meer waterplanten er groeien, hoe schoner het water. Dit noemen we de zuiverende grachten. We onderzoeken of onderwaterplanten zich goed kunnen ontwikkelen en of het water van de Sloterplas schoner wordt. In het Spoorpark in Amsterdam Nieuw-West heeft het waterschap in mei 2024 de eerste zuiverende gracht aangelegd. Deze bestaat uit 280 meter aan natuurvriendelijke oevers.
Waarom is een natuurvriendelijke oever belangrijk?
Planten en dieren verplaatsen zich op een natuurvriendelijke oever makkelijk tussen de oever en het water. De planten in en langs het water zorgen door hun zuiverende werking voor helder en gezond water. Dieren vinden er makkelijker voedsel, verschuilen zich tussen bladeren en kunnen zich voortplanten. Als het water helder is, kan licht de bodem bereiken, waardoor onderwaterplanten de kans krijgen om te groeien. Dat zorgt voor meer verschillende soorten vissen, vogels, amfibieën zoals kikkers en padden, insecten en kleine zoogdieren. Hoe meer de natuur haar gang kan gaan, hoe beter de kwaliteit van het water en de natuur er omheen.
Kaderrichtlijn Water
De zuiverende grachten is een van de manieren om vanuit het Kaderrichtlijn water, de kwaliteit van het water in en om de Sloterplas te verbeteren. De Kaderrichtlijn water is een Europese richtlijn om in heel Europa de waterkwaliteit op orde te brengen.