Groote Zeesluis Muiden
Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de bouw van de Groote Zeesluis in Muiden is begonnen. Dat was in 1673. Al die eeuwen beschermt deze iconische sluis het land tegen hoog water uit het IJmeer (vroeger de Zuiderzee). Sinds 2005 is de sluis een Rijksmonument. Op deze pagina lees je meer over de geschiedenis van de sluis en wat er deze zomer te beleven is.
De Groote Zeesluis is een bijzondere sluis met 3 sluiskolken naast elkaar. Een sluiskolk is de ruimte tussen 2 sluisdeuren. De sluis is 50 meter lang en ligt ten zuiden van het Muiderslot.
Verbinding tussen Vecht en IJmeer
In de zomer stroomt water uit het IJmeer door de Zeesluis de Vecht in. Dat komt doordat het water in het IJmeer dan hoger staat dan het water in de Vecht. Alleen bij heel hoog water in de Vecht stroomt het water andersom: van de Vecht naar het IJmeer. In de winter staat het water in de Vecht en het IJmeer even hoog.
Rijksmonument met een geschiedenis
De Groote Zeesluis is sinds 2005 een rijksmonument. De sluis heeft een lange geschiedenis. De sluis is in 1673 aangelegd om het land te beschermen tegen het water van de Zuiderzee.
De sluis is meerdere keren opgeknapt of herbouwd. Bijvoorbeeld in 1806, toen koning Lodewijk Napoleon na een bezoek de sluis liet herstellen. Onderaan deze pagina leest u meer over de geschiedenis.
Oude Hollandse Waterlinie
De Groote Zeesluis was onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Door water door de sluis te laten kon men het land achter de sluis onder een halve meter water zetten. In oorlogstijd konden vijanden dan moeilijk door het gebied heen.
Wandelen en fietsen in de buurt
Via de wandelroute Wakkere Wakers en de fietsroute Langs de Vecht komt u de Groote Zeesluis tegen.
De geschiedenis
Middeleeuwen: open verbinding met de Zuiderzee
Vroeger was Muiden de plaats waar de Vecht in de Zuiderzee stroomde. Rond het jaar 900 staat de naam als ‘amuthon’ op kaarten.
1672: Oude Hollandse Waterlinie
De sluis is ook belangrijk voor het leger: zij hoort bij de Oude Hollandse Waterlinie. Bij een oorlog kan een open sluis een heel gebied tot een halve meter onder water zetten.
1673: De bouw van de Groote Zeesluis
Als het water in de Zuiderzee hoog staat, dreigen de dijken van de Vecht te breken. Om dit te voorkomen, bouwt men in 1673-1674 de Groote Zeesluis in Muiden.
Tussen 1740 en 1800: renovaties
Enkele tientallen jaren na de bouw blijkt dat de fundering niet sterk genoeg is. Ook is de dennenhouten vloer niet waterdicht. Tussen 1740 en 1800 zijn er dan ook meerdere reparaties.
1811: Napoleon komt langs
Op 21 oktober 1811 bezoekt de Franse keizer Napoleon Bonaparte de zeesluis. Hij maakt een korte rondreis door Holland.
19e eeuw: Nieuwe Hollandse Waterlinie
In 1815 besluit Koning Willem I een nieuwe reeks forten aan te leggen: de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
1976: Grote restauratie
De sluis gaat een jaar dicht voor reparatie. De sluis is namelijk in verval geraakt.
2005: Rijksmonument
De Groote Zeesluis is nu een Rijksmonument.
2011: Spuisluis open in de zomer
Tot 2011 staat de spuisluis in de zomer alleen open bij een verschil in waterhoogte van minimaal 5 centimeter.
2013: Sluis gratis
Sinds maart 2013 hoeven schepen niet meer te betalen om door de sluis te varen. Zo wordt het oude vertrouwde klompje definitief verleden tijd.
Tussen 2019 en 2021: groot onderhoud
Omdat we dit Rijksmonument graag goed willen behouden voor de toekomst is er soms groot onderhoud nodig.