Gemaal Ronde Hoep
Gemaal Ronde Hoep is gebouwd in 1913. Het ligt aan de polder Ronde Hoep, bij Ouderkerk aan de Amstel. Het gemaal pompt het water uit de polder. Dit gaat via een lange leiding naar rivier de Waver.
Vandaag de dag
In de Ronde Hoep staan twee gemalen naast elkaar. Een oud dieselgemaal en een nieuw elektrisch gemaal. Het elektrisch gemaal staat er sinds 1995 en houdt de polder Ronde Hoep droog. Gelukkig staat het oude gemaal er nog, want het vertelt een deel van onze geschiedenis. Zelfs de oude dieselmotor is nog aanwezig. Ook bijna alle oude apparatuur, meters en gereedschappen zijn er nog. Het gemaal en de woning van de machinist zijn opgeknapt. De dieselmotor en pomp werken ook weer.
Calamiteitenpolder
De polder Ronde Hoep is door de Provincie Noord-Holland aangewezen als calamiteitenberging. Bij een dreigende overstroming wordt hier het water opgevangen. Het water van de Amstel stroomt dan deze polder in. Dit stroomt door een buis die wordt open gezet. Het water loopt daarna zo veel mogelijk de sloten in.
In 24 uur stroomt maximaal 2,4 miljard liter water binnen. Er komt dan gemiddeld 27 cm water op het land te staan. Als de dreiging voorbij is, pompt het gemaal het water weer weg. Dit gaat via rivier de Waver.
Interessant om te weten
De polder Ronde Hoep ligt 3 tot 4 meter lager dan 1000 jaar geleden. En het land ligt ook 3 meter lager dan de rivieren eromheen.
Bestektekening van gemaal Ronde Hoep door Ingenieurs W.C. & K. de Wit te Amsterdam, uit 1913. Klik voor een vergroting en meer informatie. (U verlaat deze site)
Feiten en cijfers
Capaciteit: | 104 m3/min. |
Soort pomp: | Een 80 pk centrifugaalpomp. De pomp is nog origineel en werkt op diesel. |
Waterpeil: | polder bestaat uit vijf polders met verschillende waterpeilen. Deze polders wateren af via stuwen naar de laagst gelegen polder waar het gemaal staat. Deze polder heeft twee waterpeilen: zomerpeil NAP -2,99 m en winterpeil NAP -3,14 m. |
Adres
Waver 48, 1191 KJ Ouderkerk aan de Amstel.
De geschiedenis van Gemaal Ronde Hoep
Tot 1600: Landbouw
Deze polder wordt al eeuwen gebruikt voor landbouw. Aan de oevers van de rivieren bouwen boeren hun boerderijen. Om het land te kunnen gebruiken, graven ze sloten naar het midden van de polder.
1637: Droog maken met molens
Doordat er water uit het veen gehaald wordt, zakt de bodem. Het water moet dus doorlopend weggepompt worden. Eerst gebeurt dit met 36 kleine molens. In 1637 worden die vervangen door 3 grote poldermolens.
1868: Een vijzel
Rond 1868 kunnen de schepraderen het water niet meer omhoog scheppen. Het hoogteverschil wordt te groot. De Waver- en Nessermolen krijgen een vijzel. Dat is een schroef die het water omhoog brengt.
1913: Dieselgemaal
In 1913 komt er een gemaal met dieselmotor op de plek van de Wavermolen. De dieselmotor wordt verbonden aan een centrifugaalpomp. Bij het gemaal komt een woning voor de machinist.
1995: Automatisch gemaal
In 1995 komt er een automatisch gemaal. Het oude dieselgemaal wordt niet meer gebruikt en raakt in verval. In 2005 wordt gestart met het herstel. Ook de woning van de machinist wordt opgeknapt.