Gemaal De Ruiter
Gemaal De Ruiter regelt de hoogte van het water van de Vinkeveense Plassen. Dit rijksmonument dankt zijn naam aan de vroegere dijkgraaf De Ruiter. Het gemaal verving 6 molens om de polders droog te houden. Tegenwoordig bedienen we dit gemaal op afstand.
Met het gemaal pompen we water uit de Vinkeveense Plassen naar de Geuzensloot. Zo kan het water naar de rivier de Angstel en het Amsterdam-Rijnkanaal stromen. Sinds de jaren '50 van de 20e eeuw pompt het gemaal ook water weg uit de Polder Groot en Klein Oud-Aa. Zo regelen we het juiste waterpeil in de polders.
Stijl en uiterlijk
Het gemaal uit 1924 is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Deze stijl legt de nadruk op strakke en eenvoudige vormen. Het gemaal is rechthoekig en heeft één verdieping.
De voorgevel heeft acht smalle, hoge ramen. Boven de middelste ramen ziet u de naam 'De Ruiter'. Aan de achterkant liggen twee buizen van gietijzer. Via deze buizen pompen we water weg.
Demmerikse Sluis
Aan de noordkant van het gemaal ligt de Demmerikse Sluis. De sluis is een van de vier sluizen die toegang geeft tot de polder Groot Mijdrecht. De sluiswachter woont naast de sluis.
Bij de sluis onderzoeken we de trek van vissen langs gemaal De Ruiter. Vissen zoals de paling. De meeste vissen overleven hun tocht door een gemaal vaak niet. Daarom bekijken we of de vissen via de sluis trekken.
Varen of wandelen langs het gemaal
Hebt u een bootje? Met de prachtige vaarroute rond de Vinkeveense Plassen komt u langs gemaal De Ruiter en andere monumenten.
Bekijk vaarroute Vinkeveense Plassen
Het mooie Bellopad brengt u ook langs het gemaal. Deze wandelroute volgt de oude spoorlijn van Mijdrecht naar Abcoude. Of andersom natuurlijk. U passeert natuur en culture schatten, zoals het spoorhuis bij Vinkeveen.
Adres
Demmeriksekade 5, 3645 AZ, Vinkeveen.