Rondje Nieuwersluis
Nieuwersluis is een kleine vestingplaats halverwege Loenen en Breukelen. In 1672 hield de vesting Nieuwersluis stand tegen de oprukkende Franse legers. Vanaf 1673 maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en in 1850 werd de vesting onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door haar geschiedenis heeft het dorp een aantal monumentale gebouwen en een mooi dorpsaanzicht. Deze verscholen parel is het bezoeken zeker waard.
Route in het kort
Afstand: 6 km.
Startpunt en eindpunt: Het Zandpad tegenover het militaire complex.
Bekijk de route op oudehollandsewaterlinie.nl (U verlaat deze site).
Wat is er te zien?
Nieuwersluis is gebouwd rondom het sluisje in de Nieuwe Wetering. In 1634 werd hier de eerste sluis aangelegd. In 1724 was de sluis in zo'n slechte staat dat reparatie niet mogelijk was. In 1746 werd begonnen met de bouw van een nieuwe, grotere sluis. Deze sluis ging mee tot 1880. In dat jaar werd een nieuwe sluis gebouwd die er nu nog deels ligt maar sinds 1963 niet langer een functie heeft.
Fort Nieuwersluis
Het Fort Nieuwersluis is in zijn bestaan 3 keer gebruikt:
- Tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871
- Tijdens de Eerste Wereldoorlog
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog
Maar er is nooit gevochten bij het fort. Als onderdeel van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde Fort Nieuwersluis de steden in Utrecht en Holland. Het fort is voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgebouwd met aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises.
Voor fietsers is het op zondagen een heerlijke pauzeplek als de theetuin geopend is.
Damsluis
Deze sluis is in 1871 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met het fort van Nieuwersluis. Met deze Damsluis kon het Vechtwater ten zuiden van Nieuwersluis worden opgestuwd waardoor ten oosten van de Vecht terreinen onder water konden worden gezet. Ook deze sluis heeft nu geen functie meer.