Fietsen langs de Vecht
Langs de rivier de Vecht ziet u prachtige molens, oude gemalen en weidse plassen. In deze streek beleeft u de geschiedenis van de strijd tegen het water. Kies uit 2 mooie fietsroutes: Vecht Noord of Vecht Zuid. Of maak er een dagtocht van en fiets ze allebei!
De fietsroutes zijn een ontdekkingstocht door de geschiedenis. In de Vechtstreek leveren we al eeuwen strijd tegen het water. Dat ziet u tot op de dag van vandaag. Met molens en gemalen houden we de polders droog. Ook gebruikten we het gebied vroeger als verdediging tijdens oorlogen.
Dit ziet u langs de Vecht
De tochten gaan door veengebied en langs bijzondere legakkers en plassen. Hier werkt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op verschillende manieren aan schoon water. Met speciale plannen kijken we bijvoorbeeld hoe we de kwaliteit van de Vechtplassen kunnen verbeteren.
U komt langs molens en gemalen die het gebied al eeuwen droog en houden. Sluizen en forten herinneren aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit gebied konden we in een oorlog onder water zetten. Kortom: met deze fietstochten ontdekt u veel erfgoed van het waterschap.
Een schone Vecht
U ziet het misschien niet meteen, maar de Vecht is in geen jaren zo schoon geweest. Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft de rivier 4 jaar lang schoongemaakt. Met succes: de natuur keert terug in de Vecht en op haar oevers. In en rond het water groeien meer soorten planten. Een teken dat het beter gaat met de natuur.
Fietsroute Vecht Noord
Route in het kort
- 48 kilometer
- Fiets door de Ankeveense Plassen
- Maak een tussenstop bij het Muiderslot
U begint deze route bij de Van Leerbrug in Vreeland. Maar u kunt natuurlijk op verschillende punten starten met de route.
Fort Uitermeer en Muiderslot
Onderweg komt u langs de Garstenmolen bij Nigtevecht en Fort Uitermeer (U verlaat deze site). In Muiden rijdt u langs de bekende Groote Zeesluis. Een mooie plek voor een pauze. Het Muiderslot ligt een paar honderd meter verderop.
IJmeer en Ankeveense Plassen
Na Muiden fietst u een stuk over de dijk langs het IJmeer. Voor Muiderberg slaat u rechtsaf de polder in. Richting Naarden komt u vlak langs het Naardermeer. Via Bussum en Ankeveen steekt u door de Ankeveense Plassen. Fietsend langs de Horstermeerpolder komt u weer aan bij de Vecht.
Fietsroute Vecht Zuid
Route in het kort
- 52 kilometer
- Geniet van de Loosdrechtse Plassen
- Start en eind in Utrecht
Deze route start bij de Weerdsluizen in Utrecht. Op het centraal station in Utrecht kunt u een OV-fiets huren.
Slot Zuylen en Bethunepolder
Als u Utrecht verlaat, komt u al snel uit bij Slot Zuylen. Wilt u het kasteel bezoeken? Reserveer dan via de website van Slot Zuylen (U verlaat deze site).
Via Maarsseveen rijdt u de Bethunepolder in. Uit deze polder haalt Waternet water om drinkwater van te maken. Wij beschermen deze bronnen. Zodat we ze ook in de toekomst kunnen gebruiken. In deze polder vindt u ook het oude gemaal Bethunepolder. Hiermee is de polder in de 19e eeuw drooggemaakt.
Iets verderop liggen bijzondere legakkers. Dit zijn smalle stroken land in het water. Het waterschap wil deze akkers herstellen. En zorgen voor schoner water in de Loosdrechtse Plassen.
Sluizen en plassen
Voor Breukelen rijdt u tegen de Vecht aan. Hierna komt u langs meerdere sluizen. Zoals bijvoorbeeld de Damsluis bij Tienhoven-Dorp. Na ruim 7 kilometer laat u de Vecht weer achter u. U fietst nu tussen de Wijde Blik en de Loenderveense Plas.
Even later passeert u natuurgebied De Vuntus. Het bijzondere aan dit gebied is het licht zoute water. Daardoor leven er bijzondere planten en dieren.
Voor Tienhoven ziet u molen de Trouwe Waghter. Via Tienhoven loopt de route langs de Maarsseveense Plassen terug naar Utrecht.
Zin om te varen? We hebben ook een prachtige vaarroute over de Loosdrechtse Plassen.
Over deze fietsroutes
De routes zijn gemaakt door Juliëtte Jonker-Duijstee, samen met het waterschap.
Meer fietstochten? Kijk op zichtopdevechtstreek.nl (U verlaat deze site).
Meer routes
De fietsroute Rondje culturele parels gaat langs monumenten van Droogwaterland. Pak uw fiets en bewonder ze.
Lees meerDe Vecht en de plassen eromheen waren vroeger onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Ontdek hoe we het water gebruikten om het land te verdedigen.
Lees meer