'Op het platteland word je geboren met waterbewustzijn'
Arjan van Rijn (Ongebouwd) over de begroting van 2018.
Klimaatverandering
''Bij klimaatverandering denk ik vooral aan meer neerslag in korte tijd. Bij ons op het platteland kan je sloten verbreden en op diepte houden en een goed peilbeleid voeren. Je moet op tijd gaan voormalen en sloten schoon houden. In het stedelijk gebied zijn gescheiden riolen en wateropvang op daken en in parken en tuinen oplossingen. In Amsterdam loopt het project Rainproof, dat is fantastisch.
Als ik namens de boeren spreek: op het platteland vangen we al heel veel water op. Bij dreigend weer zou AGV op tijd kunnen beginnen met voormalen. Natuurgebieden moeten ook bijdragen, probeer natuur te ontwikkelen met voldoende waterberging, maar kijk dan wel naar waar de knelpunten liggen. In sommige gebieden is voldoende water, daar hoef je geen natte natuur te ontwikkelen. Let er op bijvoorbeeld op of er sloten zijn van zes meter breed of één meter. Het gevaar met hoge peilen is dat je dan je minder water kunt bergen.
Wat betreft bodemdaling: daar gaan wij al generaties mee om, in het landgebouwgebied zit hierover veel kennis. Peilverhoging en natte teelt lossen niets op. Behoud van koeien in de wei staat op gespannen voet met vernatting. En arme natuur waar niemand naar omkijkt, zakt evengoed. We kunnen nog jaren door, in de laagste gebieden worden nog steeds huizen gebouwd. Daar kun je vraagtekens bij plaatsen. Het is eenzijdig om het probleem naar de landbouw te schuiven.
Over klimaatverandering zelf denk ik nuchter: dat is van alle tijden. We hebben ook een ijstijd gehad. Je moet je kop niet in het zand steken, maar het is niet nieuw. Er is wel wat aan de hand, daarom denk ik dat het belangrijk is om duurzaam te zijn en zorgvuldig met de bodem om te gaan. Als landbouwers doen we dat al, we denken al jaren in kringloop. Een gezonde bodem zorgt voor gezond gras en dat levert een gezonde koe op. Ook neemt een gezonde bodem veel water op, als een spons en daardoor spoelen stoffen niet uit wat weer goed is voor de waterkwaliteit.''
Tariefontwikkeling
''Alle tarieven stijgen minimaal, door meer mensen en meer huizen. Maar minder landbouwgrond door bouwen van huizen, aanleggen van wegen en natuurgebieden zorgt ervoor dat de boer veel meer moet gaan betalen.
Door de manier waarop de kosten worden verdeeld, betaalt de laatste boer uit de polder de rekening. Wij zijn de buffer van de stad, al onze waarde zit in de grond, het is onze broodwinning en daar wordt wel eens gemakkelijk mee omgegaan. Boeren betalen meer dan inwoners van een stad, dat is niet evenwichtig.
We hebben drie geborgde zetels. Dat betekent dat er van de 30 personen in het bestuur van AGV er drie namens de agrarische sector benoemd zijn, terwijl we zestig procent van de grond in beheer hebben. Die verhouding is wel eens lastig, er zouden wel meer agrariërs in het bestuur mogen.''
Vergroten waterbewustzijn
''Op het platteland word je geboren met waterbewustzijn, dus wij hoeven daar niet zo aan te werken. De meeste burgers weten niet hoe het er hier aan toe gaat, ze zijn nog nooit op het platteland geweest. De kennis daarover moeten we koesteren, die mag niet verloren gaan.''