Slechtere (zwem-) waterkwaliteit
Als het erg warm en droog is willen we lekker varen en zwemmen. Maar juist dan is het oppervlaktewater minder schoon. Er kunnen dan bijvoorbeeld blauwalg en bacteriën in zitten waar u ziek van kunt worden. Voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zijn waterkwaliteit en zwemwaterkwaliteit belangrijke onderwerpen. Maar wat is het verschil tussen waterkwaliteit en zwemwaterkwaliteit?
Waterkwaliteit
Als we het hebben over waterkwaliteit, dan gaat over hoe schoon het water is in rivieren, meren en kanalen. Daarbij kijken we naar verschillende dingen:
- het aantal chemische stoffen in het water
- hoeveel zuurstof er in het water zit
- hoe helder of troebel het water is
- of er veel mest en andere stoffen in zitten
De kwaliteit van het water bepaalt welke planten en dieren er in en rondom het water kunnen leven. Maar de waterkwaliteit is ook belangrijk voor ons als mens. Kunnen we er drinkwater van maken? En kunnen boeren en bedrijven het gebruiken?
Waterkwaliteit tijdens droogte
Als het langere tijd niet regent, komt er minder water in rivieren, kanalen en meren terecht. Hierdoor kan het waterpeil te laag worden, stil komen te staan en minder zuurstof bevatten. De waterkwaliteit gaat ook achteruit omdat bij droogte het water naar verhouding meer vervuild door mest en andere stoffen. Om ervoor te zorgen dat er genoeg water is, brengen we tijdens droge periodes vaak water vanuit Amsterdam-Rijnkanaal en Markermeer naar de polders.
Zwemwaterkwaliteit
De term zwemwaterkwaliteit gaat over hoe veilig het water is om in te zwemmen. We kijken daarbij vooral of er bacteriën in het water zitten waar u ziek van kunt worden.
Zwemwaterkwaliteit tijdens droogte
Als het een lange tijd niet regent, kan zwemwater vies worden door bacteriën. Dat komt omdat er minder water is, en omdat het water minder doorstroomt. Als het droog is, is het ook vaak heel warm. Door de warmte kan er blauwalg in het water ontstaan. U kunt ziek worden als u in dat water zwemt.
We onderzoeken regelmatig de kwaliteit van de officiële zwemplekken in ons gebied. Dat zijn plekken die de provincie heeft aangewezen als zwemplekken. We sturen de resultaten van ons onderzoek door naar de provincie.
Wilt u veilig zwemmen bij u in de buurt? Kijk op zwemwater.nl (U verlaat deze site)of in de app Zwemwater u of de kwaliteit van het zwemwater op officiële zwemplekken goed is.
Hoe zorgt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor schoon water?
- We zorgen er vooral voor dat het juiste, schone water op de juiste plek komt.
- We zuiveren het vuile water van huishoudens.
- We monitoren de waterkwaliteit en zwemwaterkwaliteit in opdracht van de provincie
Wat kunt u zelf doen?
De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.