Cookies

We gebruiken cookies zodat deze site goed werkt. Klik op 'Ja' om alle cookies te accepteren. Dan kunt u ook video's zien. Meer weten of uw instellingen aanpassen? Ga naar privacy en cookies.

Direct naar content

Zoet water wordt zouter

Als het lang droog is krijgt zout water in ons gebied de kans om naar binnen te stromen. Dat noemen we verzilting. Door verzilting wordt het grond- en oppervlaktewater in kustgebieden steeds zouter. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit, de natuur en de landbouw.

Wat is verzilting? 

We spreken van verzilting als het zoutgehalte van zoet water toeneemt. In Nederland gebeurt dat vooral voor als het heel droog is. Normaal gesproken houdt zoet rivierwater het zoute zeewater tegen. Maar als het lang droog is, en er dus minder zoet water is, krijgt zout water de kans om ons gebied binnen te dringen.  

Is verzilting een probleem? 

Verzilting is slecht voor de natuur, vooral op plekken waar normaal gesproken zoet water stroomt. Het is ook niet goed voor de landbouw, want gewassen hebben zoet water nodig om te groeien. Zout water is ook een probleem bij het maken van drinkwater. In Nederland doen we dat met bronnen die bestaan uit zoet water. Het is moeilijker en duurder om van zout water drinkwater te maken. 

Is verzilting een probleem 1500px kleiner mb.png

Waar komt het zoute water vandaan? 

In ons gebied heeft verzilting 2 oorzaken:  

  1. Door het openen van zeesluizen stroomt zeewater ons gebied in  
    Een deel van het rivierwater van de Rijn stroomt via het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal bij IJmuiden de zee in. In IJmuiden is een grote zeesluis, die opengezet wordt om schepen door te laten. Op dat moment stroomt er zout zeewater het Noordzeekanaal in. Als het droog is, is er minder rivierwater om dit zoute water tegen te houden. Het zoute water kan dan via het Amsterdam-Rijnkanaal ons gebied in trekken. 

  2. Brak grondwater komt op in diepe polders en wordt via onze gemalen in de boezem gepompt 
    In ons gebied hebben we polders die erg diep zijn. Door deze diepte komt hier grondwater omhoog.  Als we dit water niet wegpompen, komt de polder onder water te staan. In sommige diepe polders is het grondwater brak omdat er zout in de grond zit. Omdat we dit water naar een boezem pompen worden delen van de boezem ook brak. Dat zoute water kunnen we niet naar kwetsbare natuurgebieden laten stromen. Daarom moeten we zorgen dat dit brakke water zo snel mogelijk naar zee stroomt.

Boezem en sluis 1500px kleiner mb.png

Wat doet Waterschap Amstel, Gooi en Vecht om verzilting tegen te houden?  

Als het heel droog is letten we extra goed op de waterkwaliteit. We controleren het zoutgehalte van het water op verschillende plaatsen. We nemen allerlei maatregelen om te voorkomen dat zout water naar binnen kan stromen. Bijvoorbeeld door vaarroutes te blokkeren. En als het nodig is laten we zoet water vanuit andere gebieden binnenstromen. 

Wat kunt u zelf doen?

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier. 

Wat kunt u zelf doen 1500px kleiner mb (1).png

Lees over onze andere uitdagingen tijdens droogte