Piekbuien: korte en hevige buien
Denk je aan zomer, dan denk je vast aan zon en droogte. Toch valt er in de zomer net zoveel water als in de winter. Het verschil is dat het in de zomer vaak kort en hevig regent. Dit heet een piekbui.
Piekbuien zorgen vaak voor wateroverlast en overstromingen in polders en steden. Straten staan binnen een paar minuten onder water en kelders of tunnels stromen vol. Vooral in de stad is dit een probleem, omdat water minder makkelijk kan wegstromen.
Hoe worden piekbuien veroorzaakt?
Piekbuien komen door klimaatverandering. Warme temperaturen zorgen ervoor dat de lucht meer vocht vasthoudt. De warme lucht stijgt op en koelt daarna weer af. Het water valt naar beneden in de vorm van een regenbui. Door het veranderende klimaat worden deze buien heviger. Daarom heten ze piekbuien. Ook komen ze steeds vaker voor.
Wat doet het waterschap na piekbuien?
Het waterschap beheert het waterpeil van het oppervlaktewater. Als het water te hoog staat pompen de gemalen zoveel mogelijk water uit het gebied.
Bij hevige buien kunnen riolen overstromen. Dan komt het rioolwater in grachten, rivieren, kanalen en sloten terecht. Dit noemen we overstorten. Door het overstorten van water wordt de waterkwaliteit slechter. Dan is de kwaliteit niet goed genoeg om te zwemmen. Het waterschap of gemeente waarschuwt hiervoor. Ook zorgen we ervoor dat onze gemalen het vuile water zo snel mogelijk wegpompen.
Help mee onze omgeving te beschermen
Samen kunnen we onze omgeving beter beschermen tegen de uitdagingen van het veranderende klimaat. Dat kunnen waterschappen en gemeentes niet alleen. Wij hebben uw hulp daarvoor ook nodig.
Zo kunt u meehelpen
- Maak uw tuin of dak groener. Planten en gras of een groen dak helpen om water op te nemen en vast te houden
- Ruil tegels om voor groen. Zo kan regenwater naar de bodem zakken.
- Plaats een regenton om regenwater op te vangen voor de tuin.
- Start een lokaal initiatief. Vergroen samen met je buren en vraag hiervoor subsidie aan.
- Zorg voor hoge drempels in uw huis, waterdichte kelders en goed onderhouden dakgoten en afvoeren.
Doe mee met de Blauwe Golf
De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.