Nieuwe windmolens Amsterdam-West: meer duurzame energie dan wij verbruiken
31 maart 2025Op de rioolwaterzuivering Amsterdam-West staan nu 4 windmolens. Vanaf 2025 wekt het waterschap in totaal waarschijnlijk 10 procent meer energie op dan het verbruikt. De windmolens zorgen ongeveer voor 21.000 megawattuur energie per jaar. Dat is evenveel energie als 10.000 Amsterdamse huishoudens aan energie verbruiken.
Ons waterschap is energiepositief
You can't view this video because tracking cookies have been disabled. Read more on the privacy & cookies page.
Meer duurzame energiebronnen
De 4 windmolens bouwden wij samen met energie- en afvalbedrijf HVC. Daarnaast bouwde het waterschap meer dan 20.000 zonnepanelen op verschillende rioolwaterzuiveringen en een van de grootste installatie voor groengas van Nederland. De 4 windmolens helpen bij de ambitie van het waterschap om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De windmolens voorkomen meer dan 14,4 kiloton per jaar aan CO2-uitstoot. Dat is ongeveer 20 procent van de uitstoot van het waterschap.
Opening van de nieuwe windmolens bij rioolwaterzuivering Amsterdam-West.
Samenwerken aan energietransitie
Sander Mager, dagelijks bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: 'Ik ben ongelooflijk trots dat wij als een van de eerste waterschappen vanaf dit jaar met duurzame energiebronnen meer energie opwekken dan wij gebruiken. Wij kijken altijd naar hoe wij kunnen meewerken aan de energietransitie. Dit betekent niet dat wij nu achterover kunnen leunen. Door de groeiende stad is er steeds meer vraag naar energie en de hoeveelheid stoffen die we uit het afvalwater moeten halen.’
Dion van Steensel, algemeen directeur HVC: ‘HVC is trots op deze mooie samenwerking met het waterschap, een aandeelhouder die wij ondersteunen bij verduurzaming. De vraag naar energie verandert en dat vraagt om lokale oplossingen, innovatie en sterke samenwerking. Alleen zo kunnen we de energietransitie versnellen.’
Dagelijks bestuurder Sander Mager en algemeen directeur Dion van Steensel.
Meer energie nodig in de toekomst
Toch blijft het een uitdaging om klimaatneutraal te zijn en blijven in de toekomst. Er is namelijk steeds meer energie nodig. Zo moet het waterschap steeds meer rioolwater schoonmaken, omdat er steeds meer mensen in ons beheergebied wonen. Ook hebben onze gemalen meer energie nodig om ons beheergebied droog te houden door het veranderende klimaat. De verwachting is dat wij binnen een paar jaar weer meer energie nodig hebben dan wij opwekken. Daarom blijven wij zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken.
Lees onze special over de energietransitie
De bouw van 1 van de windmolens bij rioolwaterzuivering Amsterdam-West.