Binnenhaven Marineterrein eerste officiële zwemlocatie in Amsterdam Centrum
20 februari 2025De binnenhaven op het Marineterrein is al jaren een populaire plek om te zwemmen. Nu is deze plek goedgekeurd door de provincie Noord-Holland als de eerste officiële zwemlocatie in Amsterdam Centrum.
Zwemmen in de stad
Deze beslissing is het resultaat van samenwerking tussen Bureau Marineterrein, Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf. Zwemmers kunnen het hele jaar door in schoon water zwemmen op deze locatie. Er is geen toezicht en zwemmen blijft op eigen risico. Bezoekers moeten wel rekening houden met de andere mensen die er zijn en de plek schoon en rustig houden.
Jennifer Bloemberg-Issa, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de stad. Dat we nu het Marineterrein hebben als officiële zwemplek in de binnenstad, is een mooi resultaat van onze samenwerking. Daar ben ik trots op.'
Melanie van der Horst, wethouder van Amsterdam: ‘Er is veel vraag naar zwemplekken in de zomer. Voor veel mensen is het niet makkelijk om buiten de stad een plek te vinden om te zwemmen. De zomers worden warmer, dus we moeten ervoor zorgen dat er ook in de stad genoeg plekken zijn om af te koelen. Met deze zwemplek op het Marineterrein hebben we nu 10 officiële zwemplekken in Amsterdam waar het water schoon en veilig is.’
Innovatie in waterbeheer
Op het Marineterrein wordt het project 'Dobbernatuur' uitgevoerd. Dit project test drijvende natuur in de Binnenhaven. Het is een samenwerking tussen Bureau Marineterrein, de gemeente Amsterdam, Waternet en het AMS Institute. Ze onderzoeken hoe materialen zoals riet, kurk, wilg en bamboe de natuur en de waterkwaliteit beïnvloeden. Deze materialen zijn rondom de meerpalen en langs de kade geplaatst.
Bezoekers kunnen via de website van het Marineterrein en digitale schermen op het terrein informatie vinden over de waterkwaliteit en de watertemperatuur. Het systeem waarschuwt zwemmers als het water tijdelijk minder goed is, bijvoorbeeld na veel regen. Dit kan ervoor zorgen dat het riool overstroomt. Als het water te slecht is, wordt de drijvende steiger 72 uur afgesloten.