Onderzoek naar gevolgen warmtewinning Sloterplas
26 september 2023Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoekt in de Sloterplas in Amsterdam wat er gebeurt met kleine diertjes, zoals plankton, als we warmte uit het water halen. Die warmte wordt opgeslagen en gebruikt om huizen te verwarmen zonder aardgas.
Op de foto: Sander Mager (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Hans Schouffoer (Hoogheemraadschap Van Rijnland), Marjan Leijen (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en Gertjan de Joode (Eteck)
Warmte halen uit water
Nederland wil graag aardgasvrij worden. Aquathermie kan hierbij een grote rol spelen. Aquathermie is het verwarmen en koelen van gebouwen door het gebruik van warmte en kou uit bijvoorbeeld oppervlaktewater. Aquathermie is een goede andere keuze voor aardgas. Het is schoon en duurzaam.
Hoe werkt aquathermie?
Als het zomer is, halen we warmte uit het water. Die warmte slaan we op in de bodem. In de winter halen we die warmte weer uit de grond om gebouwen te verwarmen. En de kou die in de winter vrijkomt bij het verwarmen van gebouwen, slaan we weer in de bodem op. Die kou gebruiken we dan om huizen in de zomer te koelen.
Dit onderzoek gaat laten zien hoe we ervoor kunnen zorgen dat kleine diertjes die in het water leven, zoals plankton, geen last hebben van de warmtewinning. We werken tijdens dit onderzoek samen met het Hoogheemraadschap Van Rijnland en Hollands Noorderkwartier en energieleverancier Eteck.
Duurzame bron voor waterwinning
Sander Mager, bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Water is een kansrijke duurzame bron voor warmtewinning voor het verwarmen van huishoudens door heel Nederland. Een goede balans met onze natuur en de zorg voor een gezond oppervlaktewater is een belangrijke voorwaarde. Het onderzoek naar het effect van aquathermie op de natuur en ons water geeft belangrijke kennis om de energietransitie verder te kunnen brengen.” We gebruiken nog steeds vaak aardgas om huizen en gebouwen op te warmen. Maar aardgas raakt op en is slecht voor het milieu.
Resultaten in 2026 bekend
Bij de Sloterplas staan 2 grote containers met meetapparatuur. Buizen naar een dieper deel van de Sloterplas pompen het water naar de containers. Warm water van de bovenkant van de plas, en koud water van diep in de plas. Dat water gaat door filters en machines om te kijken of plankton hier last van heeft. Met die kennis kunnen we aquathermie-installaties maken die huizen verwarmen en koelen zonder de natuur te schaden. Het onderzoek duurt tot 2026.
Lees meer over dit onderzoek op de projectpagina Onderzoek TEO