Zó hoog komt het water
01 februari 202228 manshoge foto’s in het Oosterpark laten zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De spraakmakende foto’s van de tentoonstelling #herecomestheflood zijn gratis te zien, vanaf 1 februari. De tentoonstelling reist daarna de hele stad door. De maker wil bezoekers bewust maken van de ernstige gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging.
Kunstenaar Rem van den Bosch fotografeerde voor de foto-expositie #herecomestheflood plekken in het hele land. Kwetsbare plekken, of plekken die juist invloed hebben op klimaatverandering en zeespiegelstijging. In Amsterdam fotografeerde hij de lager gelegen Watergraafsmeer en het Vondelpark.
De foto’s die staan op grote billboards zijn een half jaar in onze stad te zien. Eerst 2 maanden in het Oosterpark, daarna in Nieuw-West en dan in Zuidoost.
Een aanvullend programma (U verlaat deze site) over de tentoonstelling betrekt leerlingen van basisscholen bij deze problematiek.
Zeespiegel stijgt en klimaat verandert
Van den Bosch laat zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen tonen sierlijk met hun handen de hoogte van het water aan bij een overstroming. Hij vertelt: “Zonder dijken, duinen en gemalen zouden delen van Nederland vaak en soms altijd onder water staan. Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een uitdaging. Met mijn foto’s wil ik het gesprek hierover aanwakkeren.”
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
Hoe houden we Amsterdam en de regio veilig?
De uitdaging waar we voor staan is groot. Klimaatverandering is nu al aan de gang. Daarom is het nodig om Amsterdam nú voor te bereiden op meer hitte, droogte, wateroverlast door hevige regenbuien, zeespiegelstijging en kans op overstromingen.
De gemeente, het waterschap en andere partners werken daar elke dag keihard aan. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan. U kunt uw eigen omgeving aanpassen, bijvoorbeeld door het groener te maken, zodat we beter voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Samen kunnen we de stad weerbaarder maken tegen extreem weer.
Deze tentoonstelling maakt bezoeker bewust, brengt risico’s en gevolgen dichtbij en maakt deze tastbaar.
Meer weten?
- Check op overstroomik.nl (U verlaat deze site) hoe hoog het water komt in uw buurt bij een overstroming én hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
- Op de website van de gemeente Amsterdam (U verlaat deze site) staat meer over hoe we onze stad voorbereiden op extremer weer door klimaatverandering en hoe we omgaan met overstromingsrisico’s. Hoe houdt Amsterdam haar hoofd koel en voeten droog?
- Op rainproof.nl (U verlaat deze site) vindt u praktische informatie, tips en goede voorbeelden over wat u zelf kunt doen.
- Vul uw postcode of plaats in en ontdek alles over water in uw omgeving.
- Kijk op herecomestheflood.nl (U verlaat deze site)