Waterbodem schoongemaakt in de Amstel
Het schoonmaken gebeurde stil en bijna zonder de uitstoot van CO2 en stikstof.
Lees meerHet is nog steeds droog in Nederland. Daardoor is er op dit moment overal een tekort aan zoetwater. We hebben vandaag de toegang naar de Muidertrekvaart vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal dichtgezet met een tijdelijke damwand. Zo houden we de waterkwaliteit van de natuurgebieden Naardermeer en de Spiegelplas goed.
Er is een tekort aan zoetwater in Nederland en het water dat overblijft wordt steeds zouter. Als er weinig zoetwater vanuit de Rijn komt, zien we dat er problemen ontstaan met brak (zout) water in onze regio. Dit komt doordat er vanuit de Noordzee via de sluizen in IJmuiden zoutwater het land in stroomt. Normaal gesproken is er genoeg zoetwater om tegendruk te geven tegen dit zoute water. Maar doordat er nu een stuk minder zoetwater is kan dit zoute water het land binnenstromen. Het zoute water trekt dan vanuit het Noordzeekanaal het Amsterdam-Rijnkanaal in. Tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het watersysteem van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zitten veel verbindingen.
We willen niet dat dit zoute water richting natuurgebieden als het Naardermeer en de Spiegelplas stroomt. Om dit te voorkomen is er een tijdelijke damwand geplaatst bij de ingang van het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Muidertrekvaart. Zoutwater is namelijk slecht voor de landbouw en voor de natuur. Vissen kunnen hierdoor sterven, maar ook planten in en aan het water.
De tijdelijke dam ligt onder de Penbrug bij Maxis. Het is een noodkering: een dam die we alleen gebruiken als het echt nodig is. Deze noodkering lag hier al, maar is nu gesloten met houten balken. Hierdoor kunnen bootjes vanaf de Muidertrekvaart niet meer naar het Amsterdam-Rijnkanaal varen. Dit gaat vooral om recreatieverkeer van en naar Muiden. Ze kunnen nog wel naar de Vecht. Een andere route vinden? Kijk op vaarweginformatie.nl (U verlaat deze site)
Op de hoogte blijven van al het droogte-nieuws bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht? Ga naar de pagina over droogte.
Het schoonmaken gebeurde stil en bijna zonder de uitstoot van CO2 en stikstof.
Lees meerDe waterschappen willen € 1,25 miljard extra betalen voor het sterker maken van de dijken van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Lees meerIn Marickenland werken we aan een nieuw natuurgebied met voldoende natte grond.
Lees meerDe waterschapsbelasting stijgt in 2025 met gemiddeld 12,9%. Dit is nodig om te blijven zorgen voor veilig, schoon en voldoende water.
Lees meer