Waterbodem schoongemaakt in de Amstel
Het schoonmaken gebeurde stil en bijna zonder de uitstoot van CO2 en stikstof.
Lees meerWaterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. We gaan vuil water meteen bij het ziekenhuis schoonmaken. Zo halen we er bijvoorbeeld medicijnresten uit. Dat doen we met een special filter: het Pharmafilter. In 2019 starten we met de bouw.
Het AMC ziekenhuis gebruikt veel water, bijvoorbeeld voor de toiletten en maken van voedsel. Maar ook voor de behandelingen van patiënten. Normaal komt dit water in het riool terecht. Daarna maken we dit water schoon in een waterzuivering. Bij het AMC gaan we het anders doen. Met het Pharmafilter maken we het water meteen schoon bij het ziekenhuis.
Er zitten steeds meer resten van medicijnen in het rioolwater. Het is moeilijk om deze resten uit het water te halen. Zo komen deze stoffen in de natuur. Dit kan slecht zijn voor dieren, planten en mensen. Daarom is het beter om dit vuile water schoon te maken vóórdat het in het riool terechtkomt. Dat doen we met een speciale installatie: het Pharmafilter.
Het Pharmafilter bestaat uit 2 delen. Op de afdelingen van het ziekenhuis komen vermalers. Deze apparaten maken kleine stukjes van ziekenhuisafval, zoals etensresten en wegwerp-artikelen. Op het terrein van het AMC komt een installatie die het water schoonmaakt. Deze installatie haalt vuil en medicijnresten uit het water.
Ook de vermalen resten komen in de installatie terecht. Daarvan maken we biogas. Met biogas kunnen we weer energie opwekken. Een deel van het schoongemaakte water gebruiken we voor de toiletten van het ziekenhuis.
Rolf Steenwinkel, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht: ‘’Een van de belangrijkste taken van het waterschap is het schoonmaken van vuil water. Hoe we moeten omgaan met de medicijnresten in ons water is een belangrijke uitdaging. Deze bijzondere samenwerking met het AMC is een belangrijke stap in de strijd tegen dit probleem.’’
Wilt u meer weten over dit project? Bekijk dan het project Pharmafilter.
Het schoonmaken gebeurde stil en bijna zonder de uitstoot van CO2 en stikstof.
Lees meerDe waterschappen willen € 1,25 miljard extra betalen voor het sterker maken van de dijken van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Lees meerIn Marickenland werken we aan een nieuw natuurgebied met voldoende natte grond.
Lees meerDe waterschapsbelasting stijgt in 2025 met gemiddeld 12,9%. Dit is nodig om te blijven zorgen voor veilig, schoon en voldoende water.
Lees meer