Grondstoffen uit rioolwater nog te vaak als ‘afval’ gezien
07 november 2022Waterschappen mogen vanaf nu struviet leveren voor de productie van kunstmest. Struviet is een grondstof die uit rioolwater wordt gehaald. Dat is goed nieuws, vinden de waterschappen. Maar het heeft jaren geduurd om die toestemming te krijgen. En er zijn nog veel meer grondstoffen uit rioolwater te halen die we opnieuw kunnen gebruiken.
Waterschappen halen fosfaat uit rioolwater in de vorm van struviet. Dat is een stof die weinig voorkomt in de natuur. Planten hebben deze stof nodig om te groeien. Het heeft jaren geduurd om officieel toestemming te krijgen om het op de markt te brengen. Dat komt omdat het struviet uit rioolwater wordt gezien als ‘afval’.
Veel mogelijkheden
Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Dat waterschappen struviet uit rioolwater nu op de markt kunnen brengen is goed nieuws. Voor een duurzame toekomst is het belangrijk dat we de grondstoffen die we uit het rioolwater halen opnieuw kunnen gebruiken. Maar de aanvraag voor struviet duurde jaren. En er zijn nog veel andere grondstoffen die we op de markt kunnen brengen. Er zijn enorm veel mogelijkheden en waterschappen halen al 19 verschillende grondstoffen uit rioolwater. Zoals bioplastics en vetzuren. Om de doelen van het programma ’Nederland circulair in 2050’ te halen is het belangrijk dat de goedkeuringen sneller gaan.”
Een lang proces
De waterschappen vroegen al in 2015 aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de stoffen die ze uit het rioolwater halen niet meer als afval te zien. Het ministerie wilde hier eerst onderzoek naar doen. Daarom is er een voorbeeld uit de praktijk bekeken. Bij de beoordeling hiervan bleek dat er extra onderzoek nodig was naar ziekteverwekkers en medicijnresten. Ook zijn er rioolwaterzuiveringsinstallaties beoordeeld. Dit hele proces heeft bijna 6 jaar geduurd.
Meer snelheid
Een team onder leiding van Winnie Sorgdrager zag in 2019 al dat het vaak lang duurt voordat deze beoordelingen worden afgegeven. Winnie Sorgdrager: “Het is goed dat deze beoordelingen over struviet nu afgerond zijn. In de toekomst mag dit wel sneller.”
Balans tussen ambities
Sander Mager: “De waterschappen vinden het belangrijk dat mens en milieu worden beschermd tegen risico’s van afvalstoffen. Maar we willen Nederland ook meer circulair laten worden. Tussen deze verschillende doelen is balans nodig. We vragen als waterschappen daarom om meer regie vanuit het Rijk bij de overgang naar een circulaire economie. Dat helpt de waterschappen om ook een bijdrage te leveren. Als we alle mogelijkheden stuk voor stuk en grondstof-voor-grondstof blijven bekijken, dan missen we veel kansen bij de overgang naar een circulaire economie.”