Wat zie je om je heen?
Wat zie je als je naar het water kijkt? Naar de meren, sloten, kanalen en rivieren. Het valt je misschien op dat dit water meestal schoon is. In Nederland vinden we dat heel normaal, maar dat is het niet. We zorgen goed voor ons water. Dieren kunnen erin leven. En jij kunt erin zwemmen, vissen, erop varen en er zelfs naast wonen.
Het schoonmaken van het water is een van de belangrijkste taken van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. We zorgen op verschillende manieren voor een betere waterkwaliteit. We maken vuil rioolwater schoon en we zorgen dat het schone water op de juiste plek komt!
Wanneer is water schoon?
Kort gezegd: water is schoon als waterplanten en waterdieren er goed in kunnen leven. En wanneer het aantal planten en dieren in het water in evenwicht is. Lees wat wij schoon water vinden.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht maakte een tweedelige minidocumentaire over 1 van de parels in ons gebied: Het Naardermeer. Voor een goede water- en natuurkwaliteit en om de biodiversiteit te herstellen is vakmanschap nodig. Bekijk deel 1 en deel 2 en leer hier meer over!
Meer weten over hoe belangrijk schoon water is? En wat de link is met biodiversiteit? Beluister de podcast Biodiversiteit: een oeverloos probleem?.
Het water in jouw buurt
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht houdt de waterkwaliteit goed in de gaten. Op meer dan 100 plekken in ons gebied doen we regelmatig metingen.
Het is mogelijk om zelf waterkwaliteit te meten. Download de instructiefolder op waterdiertjes.nl en doe mee. Vergeet vooral niet je resultaten te delen op de website.
Op zwemwater.nl zie je of de waterkwaliteit goed genoeg is om te kunnen zwemmen.
Regels voor schoon water
Voor de zorg voor schoon water zijn Europese regels opgesteld: het Kaderrichtlijn Water (KRW). Eén van de regels is dat de ecologische kwaliteit van het water nergens achteruit mag gaan.
STOWA, het kenniscentrum van de waterschappen, helpt waterbeheerders, zoals de waterschappen, met behouden van de waterkwaliteit. Op hun website staan informatie, infographics en publicaties. Bijvoorbeeld over medicijnresten en andere verontreiniging en de ecologische sleutelfactoren.
Hoe houden we het water schoon?
We zorgen op verschillende manieren voor een betere waterkwaliteit in ons gebied. Bijvoorbeeld door schoon water naar de juiste plek te leiden. Of door oevers te maaien en sloten te baggeren. Baggeren is het verwijderen van zand en slib van de bodem. Ook maken we vuil rioolwater schoon met onze rioolwaterzuiveringsinstallaties. Lees meer over hoe we het water steeds schoner maken.
Wist je bijvoorbeeld dat we de grachten van Amsterdam met de Bubble Barrier schoonhouden? Daarmee vangen we plastic op dat in de grachten terechtkomt.
Schoon water op de juiste plek
We houden water onder andere schoon door te voorkomen dat water van minder goede kwaliteit in polders en natuurgebieden terechtkomt. Water van minder goede kwaliteit heeft te veel voedingsstoffen (mest) of zout.
Door klimaatverandering is het in Nederland steeds vaker droog. Als het droog is verdampt water, zakt het waterpeil en hebben polders en akkers meer water nodig. De stroomrichting van rivieren zoals de Amstel en de Vecht kan hierdoor ook veranderen. Daardoor kan water van minder goede kwaliteit naar plekken stromen waar we het niet willen hebben. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht bedenkt oplossingen om dit te voorkomen. Zoals het waterkwaliteitscherm of noodpompen.
Rioolwaterzuiveringsinstallatie
Op 11 plekken in ons gebied maken wij water schoon dat jij iedere dag wegspoelt via de douche of wc. Per dag maken we 343 miljoen liter water schoon met onze rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat is ongeveer evenveel als de inhoud van 137 olympische zwembaden.
Wil je weten hoe we rioolwater schoonmaken? Lees het artikel Waterzuivering: hoe maken we vuil water weer schoon? en bekijk de video over onze zuivering in Weesp. Of luister naar onze podcast Amsterdamse grachten: van open riool naar zwemparadijs!
Hergebruik van grondstoffen
Na het schoonmaken van het rioolwater blijven sommige stoffen over als afval. Steeds meer van deze stoffen kunnen we opnieuw gebruiken. Zo maken we van fosfaat kunstmest. En slib kunnen we vergisten. Zo ontstaat biogas. Dat kunnen we gebruiken als brandstof, bijvoorbeeld om mee te rijden. In deze animatie leggen we uit hoe dat werkt.
In onze podcast Verborgen kristallen in het riool vertellen we je meer over het opnieuw gebruiken van grondstoffen.
Geschiedenis van de rioolwaterzuivering in Amsterdam
Sinds wanneer zuiveren we rioolwater? Wanneer werden huizen aangesloten op het riool? En wanneer startten we met het terugwinnen van grondstoffen? Bekijk de geschiedenis van 100 jaar schoon water in Amsterdam!