Eerste dijkverbetering van het gebied de Rondehoep is klaar
Het eerste deel van de dijkverbetering van de Rondehoep is klaar. Bij De Waver is ongeveer 6 kilometer dijk verhoogd.
Lees meerDe zon schijnt. Het is druk op en langs de Amsterdamse grachten. Mensen zitten met een drankje langs de waterkant, of varen op een bootje. Af en toe duikt iemand in het water voor verkoeling. Heerlijk! 100 jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Toen kwam er nog poep en plas in de grachten terecht. Nu staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Mensen werden er behoorlijk ziek van. Omdat het water in de grachten stil stond spoelde viezigheid niet vanzelf weg. Daarom werd eind 19e eeuw gemaal Zeeburg ingezet om water uit het IJsselmeer de stad in te pompen. Schoon water kwam zo de stad in en het vieze water ging er aan de andere kant van de stad weer uit.
Amsterdamse gracht in 1963
Maar nog steeds dreef vuil en poep en plas door de grachten heen. Gelukkig was in 1987 de hele binnenstad van Amsterdam op het riool aangesloten. En de laatste woonboten in 2017 ook. Komt er nu dan nooit meer poep en plas in de grachten terecht? Helaas, als het hard heeft geregend komt het water in de riolering erg hoog te staan en stroomt deze over. Het vieze water stroomt dan door een buis de grachten in. Als dit gebeurt spoelen we de grachten zo snel mogelijk weer door met onze gemalen.
Helaas is het schoonhouden van de grachten een dagelijkse taak. Elke dag vissen we met een grijper veel troep uit de grachten. Wat grijpen we ieder jaar uit de grachten?
Na evenementen zoals Koningsdag en de Canal Parade is het helemaal een rotzooi. Gelukkig ruimen medewerkers van Waternet de troep zo snel mogelijk op.
Medewerkers van Waternet maken de grachten schoon na Koningsdag 2018
Elke dag meten we het water in de gracht. We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim. Mensen halen zo geld op voor de spierziekte ALS.
De Amsterdamse Grachten zijn uniek werelderfgoed. Ze maken Amsterdam tot één van de steden met het meeste water ter wereld. Laten we er samen voor zorgen dat de grachten schoon blijven. Zo kunnen we er nog lang van blijven genieten. Zeker in de zomer wanneer u met de voeten in het water naar verkoeling zoekt.
Het eerste deel van de dijkverbetering van de Rondehoep is klaar. Bij De Waver is ongeveer 6 kilometer dijk verhoogd.
Lees meerDit jaar werden onverwacht onderwaterplanten gevonden in natuurgebied de Botshol in Utrecht.
Lees meerHet lukt waterschap niet om alle maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water uit te voeren voor het eind van 2027.
Lees meerEr wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meer