Ode aan de dijken
“Door haar strenge deurbeleid kan het Oosten slapen. En weten allebei mijn voeten goed wat droogte is.” Twee regels uit het dijkgedicht, geschreven door artiest Sef, dat vanaf vandaag met koeienletters op de Ringdijk in Amsterdam-Oost prijkt.
Sef brengt met het gedicht van bijna 500 meter lang een ode aan de dijken. Want zonder dijken zou Nederland onder water staan. En die stevige dijken hebben we aan iedereen te danken. Want met de waterschapsbelasting die we met z’n allen betalen kan het waterschap zorgen voor stevige dijken, en houden wij droge voeten.
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
Droge voeten
Wat hebben de Jodenbreestraat, Spaarndammerstraat en Valkenburgerstraat met elkaar gemeen? Het zijn alle drie dijken, ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Met meer dan 1.100 kilometer aan dijken en kades beschermt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht meer dan 1,3 miljoen mensen tegen overstromingen. Onderzoek van het waterschap uitgevoerd door Motivaction laat zien dat weinig inwoners weten wie verantwoordelijk is voor onze waterveiligheid. ‘Met deze actie proberen we mensen er op een kunstzinnige manier bewust van te maken dat wonen in een gebied onder de zeespiegel niet vanzelfsprekend is. Toch lukt het ons om de voeten droog te houden. Door onze dijken stevig te houden, levert het waterschap hier een belangrijke bijdrage aan. Maar dat kunnen we alleen dankzij de waterschapsbelasting die we met z’n allen betalen. In die zin is het gedicht van Sef een mooie ode aan de dijken én aan alle mensen die deze dijken mogelijk maken,’ zegt Peter Smit, lid dagelijks bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en verantwoordelijk voor waterveiligheid.
Samen houden we de dijken stevig
Dijken beschermen ons tegen overstromingen. Dat is best een pittige klus. Daarom hebben ze onderhoud nodig, bijvoorbeeld door ze te versterken of verhogen. Nu het klimaat verandert, hebben we vaker te maken met zware hoosbuien en hoog water. Daarom worden de eisen voor onze dijken strenger en moeten de komende jaren veel dijken aangepakt worden. Dit doet het waterschap. Met dank aan de waterschapsbelasting die iedereen betaalt kan het waterschap dijken versterken, en houden wij droge voeten.
Dijk van een gedicht
Het dijkgedicht is vanaf dinsdag 20 april ongeveer twee weken te bekijken op de Ringdijk in Amsterdam-Oost. Het bijna 500 meter lange gedicht is door street-artist Daan Wille aka TeamBlazin op de Ringdijk geschilderd met letters van 1,25 meter bij 1,25 meter. Sef, de eerste Amsterdamse dijkdichter, komt zelf uit Amsterdam-Oost, een ode aan de Ringdijk is hem daarom op het lijf geschreven. “Ik vind het een mooie uitdaging om dingen die we voor lief nemen, zoals de dijken, uit te lichten en te bezingen. Het zou mooi zijn als je de volgende keer even denkt aan een van de zinnen als je over de Ringdijk loopt. Hopelijk heb ik de dijk voor altijd een beetje veranderd voor je,” aldus Sef.
Het gedicht
Een ambtenaar in functie. Haar titel waardig.
Wie houdt een indringer tegen als het nodig is.
Door haar strenge deurbeleid kan het Oosten slapen.
En weten allebei mijn voeten goed wat droogte is.
Heldhaftig, barmhartig en vastberaden.
Bewoners, wandelaars, gasten van La Vallade.
Waakt over ons allemaal, dus wij doen alles met haar samen.
Een dijk om door een ringetje te halen.